Андон Миталов - основателни действия или разчистване на сметки?

12:52, 06 фев 20 25 2674 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На територията на всяка държава става разчистване на сметки между суперсилите. Нормално е да се извършва и в България – така, както се извършва и в Германия, и в Унгария и навсякъде другаде. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира новината за български съдия, уличен в корупция.

Вчера съдия Андон Миталов и неговото семейство получиха официална забрана да влизат в САЩ заради корупция. Информацията беше съобщена от държания секретар на САЩ Майк Помпео. Мотивите за това обаче не бяха представени, бе посочено единствено, че е замесен в “корупционни действия, които са подкопавали върховенството на закона и сериозно са компрометирали независимостта на демократичните институции в България”.

Именно Миталов е магистратът, който миналата есен пусна обвинения в шпионаж шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов да отиде в Москва, за да си вземе орден „Дружба“ лично от руския президент Владимир Путин. Той се връчва на чуждестранни граждани „за особени заслуги за укрепване на мира, дружбата, сътрудничеството и взаимното разбиране между народите“.

Борисов не е учуден, че уличеният в корупция е Миталов

Валери Симеонов подчерта, че всяка държава има право да си налага ограничения за влизане по нейни съображения и това правят и САЩ. Той е категоричен, че това не е удар върху България. „Интересно ще бъде да се оповестят мотивите, за да може да стане ясно дали нашата прокуратура трябва да се занимава с този съдия. Виждам преекспониране и опити да се направи като значима новина една забрана за влизане в САЩ“, коментира той.

На въпрос дали е очаквал някой от управлението да бъде посочен, а не съдия от спецсъда, Симеонов отговори лаконично: „Какво съм очаквал, какво съм чувствал, какво съм сънувал – има ли някакво значение? Това не са политически въпроси, а лични“.

Съдия Миталов е в болничен

Според него има основание ВСС и прокуратурата да се занимаят с Андон Миталов, „за да се намери отговор на въпроса защо наистина, след като има човек с обвинение за шпионаж, е пускан да получи едни от най-високите награди на Съветския съюз“.

Външният ни министър Екатерина Захариева заяви, че действията на САЩ в никакъв случай не са срещу интересите на България. "В началото на януари имаше първи стратегически диалог. След като са обявили това име, значи американските власти са имали основание", посочи тя.

Според директора на Правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков България е била изненадана, че именно Андон Миталов е човекът, посочен от САЩ. „САЩ ясно ни казват, че има случай, в който български магистрат, заемащ сравнително отговорна позиция – в спецсъд, не спазва закона, което накърнява интересите на българската държава и на неин международен партньор в лицето на САЩ“, заяви той пред БНР.

Марков посочи, че не би нарекъл действията на САЩ санкция: „По-скоро една мярка, с която явно се показва, че той не отговаря на изискванията за заемане на тази позиция и поради тази причина от него е снето доверието като надежден високопоставен служител от партньорска държава“.

Андон Миталов отказа да коментира забраната си за влизане в САЩ

За Димитър Марков проблемът се крие в това, че българската държава е била до голяма степен изненадана от името на човека, който бе посочен от САЩ.

Имаше 24 часа изпълнени със спекулации кой ще бъде този високопоставен български държавен служител… Самият дебат се завъртя около хора, за които имаше сигнали, че са извършили нещо нередно – проверки, досъдебно производство, а съобщаването на име, за което единственото нещо, излязло в публичното пространство, е именно тази проверка по делото, по което Миталов пусна обвиняемо в шпионаж лице в чужбина“.

Крум Зарков: Унизително е, че българин има забрана за влизане в САЩ заради корупция

„Това е сигнал, че, като че ли, чужди служби вършат повече работа и имат повече доказателства от българската правосъдна система и то в такова сериозно поле, каквото е поведението на магистратите. Това е притеснително и очаквам с голям интерес какво ще направят българските институции оттук насетне. И какви доказателства ще успеят да съберат, за да покажат на българското общество, че не са по-малко ефективни от партньорите си в чужбина“, каза експертът.

Според него за съжаление на обществото очакванията, че чужда държава от чисто благородни подбуди ще започне да помага за разкриването и наказването на престъпността в България, няма да се оправдаят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама