Окончателно: Одобриха парите за столицата

16:12, 06 фев 20 / Политика 25 4347 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След 6-часов разгорещен дебат общинските съветници приеха бюджета на Столична община за 2020 г. Докладът мина с 32 гласа „за“ и 26 „против“. Срещу предложения от Фандъкова проект гласуваха от БСП, „Демократична България“ и независимия съветник Борис Бонев. 

Тази година Столична община ще разполага с 1. 729 300 млрд. лева. Собствените приходи на общината са 789 млн. лева ( със 64.4 млн. лева повече спрямо 2019 г.). Очаква се с 41 млн. лева да се увеличат приходите от данъци и с 23.7 млн. лв. повече от управлението на общинска собственост и такси. С бюджета се цели да се защитят средства за инвестиции в кварталите и в екологията, както и за подобряване на градския транспорт.

Парите за кварталите подпалихa скандал между съветниците

Здравеопазване, образование, сигурност

Над 650 млн. лева са предвидени за издръжка за дейностите по здравеопазване, култура, образование и сигурност. Общината ще заложи увеличение с около 25% на заплатите на медицинските сестри в детските градини, яслите и училищата. Предвижда се и повишение на заплатите на социалните работници, на трудещите се в общинските транспортни дружества, както и в общинските театри. 63 млн. лв. са предвидени за строителството на образователна инфраструктура.

Транспорт

Над 134 млн. лв. общината осигурява за съфинансиране на градския транспорт. Капиталовата програма на общината е на стойност 479 млн. лв. като от тях над 60% са защитени по различни европейски проекти. 12 млн. лв. повече са парите за ремонт на квартални улици. 42 млн. лв. се отпускат за озеленяване на парковете и управление на отпадъците. 

Разчетени са 172 млн. лв. за инвестициите в транспортната инфраструктура - тротоари и квартални улици. 10 млн. лв. от тях ще бъдат директно предоставени на районните кметове за изпълнение на техните собствени програми.

Планирано е разширение на бул."Филип Кутев" и изграждане на бул."Тодор Каблешков", на пробива на бул. "Петър Дертлиев". Общината планира изграждане на участъка от Източната тангента от „Ботевградско шосе“ до Северната скоростна тангента. Предвиден е ремонт на бул."Първа българска армия", бул."Щросмайер" в Илинден, ул."Народно хоро" в "Овча купел", ремонт на улици в район "Нови Искър", рехабилитация на бул."България" и на бул."Чепинско шосе". Предвижда се реконструкция на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево. Разчетени са 15 млн. лв. за придобиване на земя за осигуряване на проекта.

203 млн. лв. инвестира общината в изграждането на третата линия на метрото. Плановете са тя да продължи към квартал „Слатина“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама