ВСС пита Департамента на САЩ за Миталов

12:28, 06 фев 20 25 2666 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На извънредно заседание съдийската колегия на Висшия съдебен съвет единодушно реши да поиска от Държавния департамент на САЩ информация за съдия Андон Миталов, съобщи "24 часа".

Името на Миталов беше посочено вчера от държавния секретар Майк Помпео. Според изявление на Помпео до медиите „в качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“. Миталов е съдията, който през октомври миналата година разреши на обвинения в шпионаж Малинов да отиде в Русия, където получи орден от президента Путин.

Ето кой няма да влиза в САЩ заради корупция

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обясни, че към момента разполагат само с изявлението на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. Кадровиците също така ще поискат информация от главния прокурор, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Инспектората на ВСС.

На този етап Миталов няма да бъде изслушван от Висшия съдебен съвет, ако той реши да говори пред кадровиците, те ще се произнесат допълнително. Извънредното заседания беше свикано по предложение на Боян Магданлинчев и още двама членове на съдийската колегия. То приключи само за 10 минути.

Андон Миталов отказа да коментира забраната си за влизане в САЩ

Междувременно шефката на специализрания съд Мариета Райкова съобщи, че съдия Андон Миталов е излязъл в болничен.

"Това е изключителен удар върху нас. Колегата се ползва с много добро име", посочи тя. "Това, което колегите са предприели, е да отправят питане до Специализираната прокуратура, дали срещу съдия Миталов се водят досъдебни производства, както и запитвания и до Инспектората към ВСС докъде е стигнал сигналът на главния прокурор Сотир Цацаров, обясни още Райкова, след като Миталов пусна шефа на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в Русия.

Съдия Райкова уточни, че не знае за колко време колегата ѝ ще бъде в болничен. Тя добави, че не е имало сигнали за корупция, както и че не знае дали срещу съдията са се водили проверки предишни години.

Снимка: БГНЕС

Днес шефът на ВКС Лозан Панов също изпрати писма до главния прокурор Иван Гешев, до КПКОНПИ и до Инспектората на ВСС с въпрос дали срещу Миталов има досъдебно производство или проверки по НПК или закона за съдебната власт, какъв е техният предмет и резултат.

От Инспектората към ВСС съобщиха, че по сигнала на Цацаров не е образувана проверка, тъй като не е установено нарушение на закона на съдебната власт. Припомняме, че Цацаров поиска проверката, след като Миталов пусна шефа на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува в Русия.

Путин награди с орден обвинения в шпионаж Малинов

Междувременно обвиненият в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов заяви, че не познава съдия Андон Миталов и не  е опитвал да контактувас него. В ефира на bTV Малинов призна, че няма представа дали неговите адвокати са контактували със съдия Миталов. Според него от изявлението на Помпео не става категорично ясно защо точно е санкциониран съдията от Специализирания наказателен съд. Той уточни, че е поласкан от вниманието от държавния секретар на САЩ, ако той се занимава с дейността на движение „Русофили“.

„Ако има доказателства за неговото корумпиране или зловредно влияние, нека покаже документи“, призова председателят на „Русофили“. Малинов обяви също, че няма доказателства и по обвиненията срещу него за шпионаж и уточни, че никога не е искал да се укрие. „Ако исках да се укрия, нямаше да се върна“, допълни той.

Според Малинов санкцията на САЩ срещу съдия Миталов и прогонването на руски дипломати цели разваляне на българо-руските отношения. Всичко това по думите му е част от хибридна война. Досега Русия отговори по един брилянтен начин, уточни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама