Денят накратко – 30 януари

19:00, 30 яну 20 25 2805 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

И днес продължи акцията в офисите на Васил Божков, Красимир Каракачанов проверява шефа на ВСС заради сагата с президента, България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай българи и още:

***

Продължава аферата с хазарта 

И днес продължи акцията на полицията и прокуратурата в офиси на Васил Божков, където текат данъчни ревизии и се разследват данъчни престъпления. Бизнесменът е с повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група, действаща от 2014 година на територията на цялата страна, стана ясно по време на брифинг на прокуратурата, МВР и АДФИ.

Събрани са доказателства, че Божков е предлагал всеки ден 10 000 лв.  на длъжностно лице от Комисията по хазарта, което да внася за разглеждане в Комисията предложения за отнемане на лицензии на конкурентни дружества. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и министърът на финансите. Липсва сума от над половин милиард лева в държавния бюджет, стана ясно на брифинга.

По телефона Васил Божков каза, че е на Балканите и се страхува да се прибере в България. "След вчерашните изявления на главния прокурор Иван Гешев, за мен е опасно да се върна в България", заяви бизнесменът. Той уточни, че досега никой от прокуратурата не се опитал да се свърже с него. По думите му жена му е била арестувана. Бизнесменът посъветва прокуратурата да търси нарушения по-високо от Комисията по хазартa. „Ако г-н Гешев иска да търси престъпници, нека се огледа по-високо от Комисията по хазарта. Кой е над комисията – министърът. Кой е над министъра – министър-председателят”, посочи Божков.

В същото време главният прокурор Иван Гешев заяви, че ако трябва ще бъде осигурена психологическа помощ за Божков, ако той се страхува. По отношение на твърденията на бизнесмена, че съпругата му е арестувана, Гешев коментира, че не е запознат с подробности за разследването.

Междувременно Държавната финансова инспекция констатира огромен по размер дължими, но невнесени такси. Много е вероятно да се издаде акт от Комисията по хазарта за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне изпълнително производство за дължимите суми, обяви финансовият министър Владислав Горанов.

***

Каракачанов проверява шефа на ВВС заради сагата с президента

Военният министър Красимир Каракачанов е назначил служебна проверка по случая с шефа на ВВС генерал Цанко Стойков. Министърът е провел разговор със Стойков и станало ясно, че не е знаел за подслушването в разговора с президента Румен Радев. Проверката ще проследи цялата ситуация около искането на писмата, отговорите на Антикорупционната комисия и дали има задържане на информация.

***

СЕТА мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС

Парламентът ратифицира на първо четене търговското споразумение между ЕС и Канада, известно като СЕТА. „За“ гласуваха 110 депутати от ГЕРБ и ДПС, 98 от БСП, „Обединени патриоти“ и „Атака“ бяха против, а 7 от „Воля“ се въздържаха. Споразумението ще премахне митата за внос на стоки от ЕС и Канада. В документа е посочено, че негова цел не е отваряне на европейския пазар за ГМО продукти, каквито опасения има. 

***

Италианският премиер на посещение в България

Премиерът на Италия Джузепе Конте пристигна на официално посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Двамата проведоха двустранна среща, на която затвърдиха високото ниво на търговско-икономическото сътрудничество между двете страни. “Италия е важен партньор за България в ЕС и съюзник в НАТО. Имаме отлични двустранни отношения”, заяви българският премиер. Положителна оценка беше дадена на ръста от 10,2% на стокообмена за 2018 г., който възлиза на 4,86 млрд. евро, спрямо 2017-а.  

***

Фандъкова показа метростанцията на „Орлов мост“

Столичният кмет Йорданка Фандъкова показа във Facebook станцията на "Орлов мост" от третата линия на метрото. Тя е на дълбочина от 24 метра, под Перловската река. “Продължават тестовете на системите и влаковете в участъка от "Красно село", бул. "България", Медицинска академия, НДК, Одеон", съобщи столичният кмет.

***

Доживотен затвор

Окръжният съд в Сливен осъди на доживотен затвор без право на замяна 21-годишния Мартин Трифонов, който изнасили и уби по особено мъчителен начин 7-годишната Кристин Георгиева от сливенското село Сотиря. Съдът уважи и гражданските искове на стойност 600 000 лв., предявени от майката, бабата и дядото на убитото дете. 

***

България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай българи 

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е в постоянен контакт с френските и европейските власти, които обмислят варианти как да бъдат транспортирани европейските граждани от китайския град Ухан, където е огнището на зараза с коронавируса, това заяви премиерът Бойко Борисов.

Междувременно директорът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров коментира, че тази инфекция се разпространява по всички възможни пътища и нейните симптоми са практически неразличими от симптомите на грипа. Според него лечение в обозримо бъдеще не се очаква да има. Броят на починалите в Китай от новия коронавирус достигна 170 души, а над 1700 нови случая на заразени бяха установени в страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама