България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай

17:52, 30 яну 20 / Политика 25 1544 Topnovini

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е в постоянен контакт с френските и европейските власти, които обмислят варианти как да бъдат транспортирани европейските граждани от китайския град Ухан, където е огнището на зараза с коронавируса. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с италианския министър-председател Джузепе Конте, съобщи БГНЕС.

"Мога да кажа само за българските граждани – външният министър е в контакт с французите, за да не ползваме отделни самолети, а да приберем всички европейски граждани от Китай заедно", допълни Борисов.

Премиерът праща самолет за блокираните българи в Китай

Дори в Китай роботи сервират храна на заразените – доста притеснително е това, което се случва там“, заяви още премиерът. "Виждаме, че епидемията ще нарасне лавинообразно впоследствие и може би ЕС трябва да отреагира по някакъв начин, защото нито една държава не е в състояние да направи това сама. Нужно е сериозно европейско решение", препоръча Борисов.

По думите на италианския премиер Конте държавата му е въвела строги мерки за борба с коронавируса така, че да не бъде допускано разпространение на заразата в страната. "Не само аз, но и всички останали министри моментално сме набелязали мерки, които да бъдат взети за летищата така, че да не се допускат никакви условия за риск. В реално време сме във връзка с всички власти, но и се стремим да не създаваме паника – паниката би била противопоказна. Разчитаме на завишено внимание и всякакви мерки да не се допуска вирусът. Така че не сме обезпокоени от епидемията, но сме бдителни с цел да не допуснем разпространението", коментира Конте.

Симптомите на грипа и коронавируса са напълно неразличими

По-късно през деня от здравното ни министерство съобщиха, че в Националния център по заразни и паразитни болести са пристигнали китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV.

Te бяха заявени от Националния център преди 3 седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Реактивите са предназначени за доказване на заболяването, причинено от коронавирус 2019-nCoV, само при хора, които са с изявена клинична картина на тежка пневмония и дихателна недостатъчност.

България е една от първите държави, заявили и вече получили китове за диагностика на новия коронавирус.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 95 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.