България ще си сътрудничи с други държави за блокираните в Китай

17:52, 30 яну 20 / Политика 25 2513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е в постоянен контакт с френските и европейските власти, които обмислят варианти как да бъдат транспортирани европейските граждани от китайския град Ухан, където е огнището на зараза с коронавируса. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с италианския министър-председател Джузепе Конте, съобщи БГНЕС.

"Мога да кажа само за българските граждани – външният министър е в контакт с французите, за да не ползваме отделни самолети, а да приберем всички европейски граждани от Китай заедно", допълни Борисов.

Премиерът праща самолет за блокираните българи в Китай

Дори в Китай роботи сервират храна на заразените – доста притеснително е това, което се случва там“, заяви още премиерът. "Виждаме, че епидемията ще нарасне лавинообразно впоследствие и може би ЕС трябва да отреагира по някакъв начин, защото нито една държава не е в състояние да направи това сама. Нужно е сериозно европейско решение", препоръча Борисов.

По думите на италианския премиер Конте държавата му е въвела строги мерки за борба с коронавируса така, че да не бъде допускано разпространение на заразата в страната. "Не само аз, но и всички останали министри моментално сме набелязали мерки, които да бъдат взети за летищата така, че да не се допускат никакви условия за риск. В реално време сме във връзка с всички власти, но и се стремим да не създаваме паника – паниката би била противопоказна. Разчитаме на завишено внимание и всякакви мерки да не се допуска вирусът. Така че не сме обезпокоени от епидемията, но сме бдителни с цел да не допуснем разпространението", коментира Конте.

Симптомите на грипа и коронавируса са напълно неразличими

По-късно през деня от здравното ни министерство съобщиха, че в Националния център по заразни и паразитни болести са пристигнали китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV.

Te бяха заявени от Националния център преди 3 седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията. Реактивите са предназначени за доказване на заболяването, причинено от коронавирус 2019-nCoV, само при хора, които са с изявена клинична картина на тежка пневмония и дихателна недостатъчност.

България е една от първите държави, заявили и вече получили китове за диагностика на новия коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама