Васил Божков: За мен е опасно да се върна в България

08:38, 30 яну 20 25 3215 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"След вчерашните изявления на главния прокурор Иван Гешев, за мен е опасно да се върна в България", заяви пред bTV бизнесменът Васил Божков.

В сряда от прокуратурата обявиха, че е издадена европейска заповед за арест на Божков и са му повдигнати 7 обвинения. Самият той определи обвиненията като „несериозни“.

Божков съобщи, че в сряда са претърсени 13 офиса и дома му в парк Витоша.

Васил Божков пред ТОПНОВИНИ: Ако ме потърсят, ще се явя веднага

Арестуваха жена ми. Нямам информация къде е сега. Може би е върната, може би е в ареста”, каза още Божков и уточни, че при претърсванията „нищо не е взето от офисите". "Нещата по обвиненията не могат да ги намерят в офисите”, каза той.

"Как да се върна при това положение? Даже аз се чувствам застрашен за живота си. Ако се върна сигурно ще ме арестуват веднага и какво ще стане с мен в ареста, не знам. Това са репресии”, заяви бизнесменът.

Той посъветва прокуратурата да търси нарушения по-високо от Комисията по хазартa. „Ако г-н Гешев иска да търси престъпници, нека се огледа по-високо от Комисията по хазарта. Кой е над комисията – министъра. Кой е над министъра – министър-председателят”, посочи Божков.

Гешев: Васил Божков е обявен за международно издирване

Бизнесменът обяви още, че за всичките 5 години "Националната лотария" „сигурно е спечелила няколко стотин милиона. Но при всички положения не са толкова, колкото Гешев твърди, че сме откраднали”.

Божков отрече да е оказвал каквото и да е влияние на решенията на Комисията по хазарта. „Бизнесът е строго регулиран. Няма как да се влияе”, заяви Божков.

Бизнесменът каза още, не се укрива, а „си стои в чужбина”. Намира се в Балканска държава, на половин час път от България и добави, че не е в Сърбия. "От прокуратурата досега никой не се е опитвал да се свърже с мен", каза още той. 

Финансовият благодетел на футболния "Левски" заяви още, че докато има възможност ще помага на "сините", но не може да коментира бъдещето на тима в дългосрочен план.

"Съдбата на "Левски" не мога да кажа. Докато имам възможност "Левски" ще бъде добре. Предполагам, че държавата се притесни, защото казах на феновете на "Левски", че, ако национализират лотарията, няма да мога да издържам клуба. Не знам от какво се притеснява държавата? От протести? От друго? Гешев пак каза, че никой нямало право да протестира. Всеки има право да протестира! Той бил за протестите, но за протести, които на него му харесват. Ако са ти нарушени човешките права, нямаш право да протестираш ли? Или, ако на друг са нарушени човешките права, нямаш право да го защитиш като протестираш? Не ги разбирам. Не живеем в нормална правова държава", каза Божков.

Той отрече да е призовавал феновете да протестират в негова защита, а само ги е посъветвал да говорят с министър-председателя Бойко Борисов за приетите на първо четене промени в Закона за хазарта, които предвиждат всички лотарийни игри да се организират от държавата. По този начин "сините" ще загубят един от най - големите си спонсори.

"Просто предупредих фен клубовете и всички фенове каква ще бъде съдбата на "Левски", ако спрат лотарията. Не че не искам да помагам, а просто няма да имам възможност. Това беше информация, защото исках да съм честен с тях. Питаха "Какво да правим?". Казах им "Ако искате среща с премиера. Той сигурно ще оттегли подкрепата на ГЕРБ и този закон няма да мине". Друго не виждах какво мога да направя. Нали той каза, че е фен на "Левски". Ходил от всичките заедно на повече
мачове", заяви още бизнесменът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама