Денят накратко – 29 януари

19:00, 29 яну 20 25 2592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Президентът Румен Радев и съпругата му с първи коментар след пуснатите от прокуратурата записи, Васил Божков е обявен за международно издирване, как премиерът Бойко Борисов коментира трусовете във властта, ще стигне ли коронавирусът до България и още:

***

Кабинетът на Борисов пак оцеля

За четвърти път кабинетът на Бойко Борисов оцеля. Днес депутатите гласуваха внесения от БСП вот на недоверие, при който опозицията обвини управляващите, че са се провалили в политиките по околната среда и водите. Вотът на недоверие обаче не мина. „За“ гласуваха 102- ма депутати – от БСП и ДПС, 124 бяха „против“ - от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и "Атака", от „Воля“ се въздържаха.

Премиерът Бойко Борисов и този път не дойде в парламента, което предизвика остри реакции. Въпреки това на редовното правителствено заседание той коментира: „Опитаха се ДПС и БСП да сформират нова коалиция, но видяхме как управляват при Орешарски. Благодаря на „Обединени патриоти“ и ГЕРБ”.

Междувременно днес се проведе протест с искане за оставката на правителството. Недоволството тръгна от сградата на Народното събрание и блокира бул. "Цар Освободител". Шествието премина и през Министерски съвет. Впоследствие беше затворено и движението в района на "Орлов мост". Към протестиращите се присъединиха и от БСП, а лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира, че истинският вот на недоверие се състои извън парламента. “Нека всички недоволни да се обединим”, призова тя.   

***

До къде може да стигне сагата с президента Радев?

Държавният глава Румен Радев излезе с първи коментар, след като вчера прокуратурата пусна записи от телефонни разговори на началника на ВВС ген.-майор Цанко Стойков, като за един от тях се предполага, че е с президента.

Вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха“, коментира президентът. Той заяви още, че атаките срещу него и семейството му придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата.

Другият замесен в случая - командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков не пожела да коментира разпространените записи. Съпругата на президента публикува във Facebook страницата си песента на Toto – Hold The Line и написа: "Приятелка звъни от близо два часа. Няма да вдигна! Държавната измяна дебна навсякъде..."

Междувременно главният прокурор Иван Гешев разпореди прокуратурата да прекрати всякакви контакти с президентството, освен официална писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по отношение на тълкуването на имунитета на държавния глава. 

Премиерът Бойко Борисов се разграничи, като забрани на министрите си да се месят в конфликти на други институции. „Имате си всеки ден и много важни задачи. Могат да кажат, че ние сме страна. Ние не сме страна. Ние си гледаме нашите институции“, заяви той. Единствено лидерът на БСП защити президента. Корнелия Нинова обяви огласяването на СРС-тата като закононарушение и опит да се сплаши държавния глава.

***

Васил Божков е обявен за общодържавно и международно издирване

Депутатите приеха на първо четене измененията в Закона за хазарта, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, с 116 гласа „за“, 2 „против“ и 68 въздържали се. Самият Симеонов защити законопроекта си, като заяви, че целта му е да ограничи “тази съвременна проказа, която уврежда здравето, имуществото, а много често и живота на закостенелите играчи”. Симеонов беше категоричен, че всякакви спекулации за преразпределяне на бизнес са неоснователни.

И докато в парламента дебатираха по закона, прокуратурата влезе в офисите на Васил Божков. Проверки имаше и в бившата резиденция в парк „Витоша“, за която също се смята, че е свързана с бизнесмена. Малко по-късно стана ясно, че прокурори и полиция са влезли в Държавната комисия по хазарта. След акцията е задържан за 24 часа председателят на Комисията по хазарта Александър Георгиев. На разпит са били отведени 18 души.

Пред ТОПНОВИНИ Васил Божков коментира, че ако бъде потърсен, ще се яви веднага. Той посочи, че в момента се намира извън Българя, но не се крие и винаги може да бъде намерен по телефона. Няколко часа по-късно главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Божков е обявен за общодържавно и международно издирване. Изготвена е европейска заповед за ареста му. Заедно с него органите на реда търсят и дясната му ръка Георги Попов, който държи 87% от акциите на ФК "Левски" и е акционер в "Националната лотария".

***

Премиерът разпореди незабавна среща заради Валутния борд

„Днес съм възложил на финансовия министър да покани управителя на БНБ Димитър Радев, председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, както и другите партии – да се вземе едно решение, за което е необходима ратификация от българския парламент“, заяви министър-председателят. “Когато си в еврозоната не можеш да бъдеш от държавите на втора скорост”, добави Борисов.

Вчера управителят на БНБ Димитър Радев обяви, че Валутният борд и фиксираният курс на еврото няма да се променят. Изявлението дойде, след като се появиха твърдения, че заради присъединяването към ERM II страната ни трябва да направи тази решителна крачка. Темата за отмяната на Валутния борд и фиксирания курс дойде, след като на сайта на БНБ се появи информация, че депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова внася законодателни промени в Закона за БНБ.

***

Двама българи са под наблюдение за китайския коронавирус

Двама българи, пристигнали у нас от Китай, са под наблюдение, но засега няма данни да са болни от коронавирус. На трета жена, пристигнала от Тайланд, се извършват изследвания. Освен това на летището до една седмица ще бъдат поставени три нови термокамери за проверка на пътници, идващи в страната ни, като предпазна мярка срещу новия вирус.

Здравните власти в Китай обявиха, че заразените от вируса вече са 5974. Три нови случая на заразени са регистрирани в Европа – те са от Южна Германия.

***

Тридневен траур в община Сливо поле

В община Сливо поле е обявен тридневен на траур в памет на жертвите на жестоката катастрофа, станала снощи по пътя от Русе към Силистра, при която на място загинаха момиче на 17 и момче на 18 години, а други трима бяха тежко ранени и все още са с опасност за живота.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама