Протестиращи искаха оставката на правителството

17:29, 29 яну 20 25 16585 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

публикувана 12.35/обновена 14.54 

Протестиращи искаха оставката на правителството. Недоволството тръгна от сградата на Народното събрание и блокира бул. "Цар Освободител". Шествието премина и през Министерски съвет. За няколко часа бе затворено и движението в района на "Орлов мост". 

Това е второто шествие от последните дни срещу кабинета на Борисов. В понеделник недоволни граждани се възпротивиха срещу мерките на държавата за справяне с водната криза. Протестиращите се опитаха да щурмуват сградата на МРРБ. Към ведомството летяха бутилки от минерална вода и кенчета. При сблъсъците пострадаха двама полицейски служители.

Към протестиращите се присъединиха и от БСП, а лидерът Корнелия Нинова написа в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" че: "Истинският вот на недоверие се състоя извън парламента. Исканията на хората са справедливи. Ние ги подкрепяме. Нека всички недоволни да се обединим и продължим".

Щурм, лютив спрей и искане за оставки пред МРРБ

снимка: Бебо Халваджиян 

Първо в ТОПНОВИНИ: Хотелиери и ресторантьори на протест пред парламента

Пред парламента протестираха и представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш. Вчера те проведоха среща с ръководството на Министерството на финансите и получиха уверение, че въвеждането на спорната Наредба Н-18 за касовите апарати ще бъде отложена за след 6 месеца. Въпреки споразумението обаче, те излязоха на улицата.

снимка: Георги Бухлев 

Малко по-късно от Асоциацията на заведенията обявиха, че протестът им е бил яхнат политически. Председателят на асоциацията Ричард Алибегов поясни, че не са успели да се разберат с финансовото министерство за намаляване на ставката на ДДС-то. „Затова една част от хората остават недоволни. Казват, че София не е България, не могат да плащат, тези данъци ги убиват”. 
„Проблемът на днешния протест е, че има някакви партийки, които се припознават в нашия протест. Малкият и средният бизнес не иска оставки, иска промени”, коментира Алибегов. 

Отменя се националният протест на хотелиери и ресторантьори

Главният прокурор Иван Гешев също коментира протестите в столицата. „Всеки български гражданин има право да протестира. Разделителната линия е да спазваш закона, дали защитаваш интересите на чужда държава или на собствената си. Ние като граждани трябва да решим какво искаме – искаме да се спазва законът, да се бият полицаи, а след това да искаме да ни пазят“, заяви Гешев. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама