Денят накратко – 13 декември

19:00, 13 дек 19 25 2218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво е състоянието на детето, блъснато от автомобил на НСО, ще спрат ли да осигуряват превози автобусните превозвачи, какъв е новият график на БДЖ и още:

***

Автобусните превозвачи на протест

Автобусните превозвачи излязоха на протест. Фирмите са недоволни от въвеждането на тол системата, в която попадат и те, въпреки че трябваше да бъдат изключени от нея. Проблемите в бранша не свършват дотук – сред тях са нерегламентираният превоз на пътници, автогаровото обслужване и субсидирането на сектора. Протестните действия ще продължат до 13 януари, а ако не бъдат взети мерки, те заплашват, че от средата на януари 2020 г. ще спрат да осигуряват превози.

Регионалният министър Петя Аврамова беше категорична обаче, че превозвачите нямат проблем с тол таксите. Тя открои като два основни проблема именно нерегламентираният превоз на пътници и дългосрочните договори с общините. Транспортният министър Росен Желязков от своя страна заяви, че провежда редовни срещи с автобусните превозвачи и диалогът с тях е добър, а исканията им – справедливи.

***

Прокуратурата разследва пътния инцидент с НСО, при който дете пострада тежко  

Снощи автомобил на НСО удари 14-годишно дете, което беше прието в болница с опасност за живота. Към този час то е в съзнание и е контактно, състоянието му обаче остава тежко. В следствие на удара има тежка лицево-челюстна трамва, счупени зъби и нос, има гръдна травма, счупена ръка и множество други травми. От прокуратурата обявиха, че е извършен оглед, разпитват се свидетели, изземват се записи от камери. Разследването се води от прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София. НСО потвърди готовността водачът да поеме отговорността за катастрофата. Премиерът Борисов също коментира инцидента, отправяйки упрек за това, че първоначалната информация, стигнала до обществото, е била некоректна.  

***

Борисов участва в заседанието на Европейския съвет

Министър-председателят Бойко Борисов участва в заседанието на Европейския съвет, което се провежда в Брюксел. На срещата Европейският съвет е постигнал съгласие за Зелената сделка и въглеродния неутралитет – това означава нулеви емисии до 2050 г. 

Борисов обвърза постигнатите договорености след заседанието с ядрената енергия и инвеститорския интерес към АЕЦ „Белене“. Той коментира и пакетът “Мобилност”, който предизвика широк отзвук в последните два дни и увери, че дискусията по темата още не е приключила.

***

БЛС се събра на извънреден конгрес

Българският лекарски съюз (БЛС) се събра на извънреден конгрес, по време на който делегатите обсъждаха Националния рамков договор за догодина. От Сдружението на общопрактикуващите лекари в София предупредиха, че в проекта на договора има текстове, които ограничават правото да се лекуват хронично болните пациенти с лекарствени продукти, заплащани от Здравната каса. От Здравната каса пък заявиха, че няма да допуснат да се приемат текстове, които да нарушат или да отнемат права на здравноосигурени лица с хронични заболявания. Председателят на БЛС увери обаче, че ощетени пациенти няма да има.

***

Форум за устойчивост на Западните Балкани в столицата

София е домакин на Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм. Събитието се организира от Международния републикански институт на САЩ (IRI). Официално обръщение към участниците отправи министър Младен Маринов, Н.Пр. Херо Мустафа – посланик на САЩ в София  и д-р Денис Натали - помощник-секретар в Бюрото за операции по конфликти и стабилизиране на Държавния департамент на САЩ. 

***

БДЖ с нов график за движение на влаковете

От неделя (15-и декември) влиза в сила новият график за движение на влаковете на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД. В повечето региони на страната се запазва досега действащият график за движение, а за подобряване на обслужването са оптимизирани връзките на влаковете в основни гари и е увеличен броя на пътническите композиции по някои направления. Новият график вижте ТУК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама