Борисов: Дискусията по пакет „Мобилност“ не е приключила

12:34, 13 дек 19 / Политика 25 2705 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Пакетът "Мобилност" направи една крачка напред към одобряването му от Европейския парламент и Европейския съвет. Преговарящи от тристранната среща между ЕК, ЕП и Съвета постигнаха предварителна сделка по това как ще изглежда т.нар. Пакет Макрон. Те се разбраха за два основни пункта - връщането на камиона в страната-отправна точка и почивката на водачите. Текстът по пакета обаче предстои да премине през още няколко гласувания през следващите месеци.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира в Брюксел развитието по темата. Той потвърди, че се водят разговори и се работи по завеждането на дело. Борисов бе категоричен, че дискусията по темата не е приключила. Той обърна внимание, че пътуването на тежкотоварни машини нагоре-надолу в Европа не само ще натовари транспортните артерии допълнително, но и ще повлияе върху емисиите. „Тук също има много още детайли, много още компоненти, които трябва да се имат предвид. Защото се оказва, че много от държавите, които най-много натискат и това са богатите държави за зелените сделки, са аутсорсвали своите вредни производства в Китай, Виетнам или други места. Тук идеята да се сложи данък на тези емисии, на вноса на подобни стоки, също не е без смисъл. Защото всъщност, ако произвеждаш нещо, което замърсява въздуха в Китай, Индия или която и да е държава, и след това си внасяш продукта, ти не си се преборил с проблемите в климата“, заяви още министър-председателят. Премиерът е оптимист по темата за пакета, тъй като много държави и министри са се изказали в негова подкрепа.

Днес Европейският съвет е постигнал съгласие за Зелената сделка и въглеродния неутралитет – това означава нулеви емисии до 2050 г. „Постижение е, че се договорихме всяка една държава сама да определя енергийния си микс. Ние много се борихме ядрената енергия да влезе в този микс. Инвеститорският интерес към АЕЦ „Белене“ е голям и идва от много места – Китай, Кореа, САЩ, Русия. Бъдещето на нашата енергетика е тема, която изисква национален консенсус. Ние винаги сме поставяли здравето и чистотата на въздуха на първо място и трябва да кажем какво е бъдещето на въглищата, какво ще се случи - имаме 30-годишен период, след който ясно трябва да ясно да заявим какво ще стане след тях. Много плавно сме го договорили по никакъв начин миньорите, работещите в тази сфера и енергийният микс да не пострадат. Ще има Европейски фонд от 100 милиарда евро, който ще подпомогне държавите, които имат повече вредно производство на електроенергия. Имаме необходимо време, за да станат плавно процесите“, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама