Аврамова: Тол таксите не са проблем за автобусните превозвачи

11:43, 13 дек 19 / Политика 25 2648 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Според регионалния министър Петя Аврамова протестиращите от днес автобусни превозвачи нямат проблем с тол таксите, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

„Приемам стачката на автобусните превозвачи като опит за показване на проблемите, които трябва да бъдат решени. Категорично смятам, че тол таксата не е проблем както за тях, така и за всички тежкотоварни превози, които трябва да заплащат такса на база изминато разстояние. Това е справедливият модел“, подчерта тя.

Превозвачи на протест: И след срещата с Борисов не бяха решени проблемите в бранша

Според нея цялото българско общество е настроено да има справедливост при използването на републиканската пътна мрежа и достатъчно средства за ремонт и строеж на нови пътища.

Аврамова коментира, че проблемите на автобусните превозвачи са от друго естество като нерегламентираните превози, които по думите ѝ са трудни за решаване. Тя подчерта, че криминализирането на нерегламентираното превозване не е в компетенциите на МРРБ.

Като втори проблем за автобусните превозвачи регионалният министър изтъкна дългосрочните договори, които те имат с общините. „Тук предлагаме да се помисли за промяна в Закона за обществените поръчки и при въвеждането на задължителна тол такса за автобусните превози да има възможност за актуализация на тези дългосрочни договори“, коментира тя.

Аврамова е категорична, че ново отлагане на тол системата няма да има и тя ще бъде въведена до 31 март 2020 г.  

Припомняме, че от днес автобусните превозвачи започват едномесечни протестни действия, които ще продължат до 13 януари. Недоволството им е заради неизпълнени от държавата обещания за решаване на проблемите в бранша. Сред тях са нерегламентираният превоз на пътници, тол таксите и субсидирането на сектора. Ако не бъдат взети мерки, те заплашват, че от средата на януари 2020 г. ще спрат да осигуряват превози.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама