Денят накратко – 7 ноември

19:00, 07 ное 19 25 2857 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Каква е равносметката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след местните избори и на кога се скара премиерът; защо и за колко пари Мая Манолова заведе дело срещу него; защо БСП се оплака от репресиите на властта и с какви мотиви президентът Радев върна кандидатурата за главен прокурор на ВСС и още: 

***

Президентът спъна Гешев за поста главен прокурор

Президентът Румен Радев обяви, че няма да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор и върна предложението на ВСС. Мотивът за това решение държавният глава обясни с факта, че изборът на главен прокурор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения.

По рано през деня Съюзът на съдиите в България се обърна с отворено писмо към президента Румен Радев с призив да не подписва указа за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет Иван Гешев за главен прокурор.

В писмото си те припомнят, че на 24 октомври Пленумът на Висшия съдебен съвет след продължително заседание избра, с 20 на 4 гласа, единствения кандидат за главен прокурор.

От Съюза на съдиите в България смятат, че избраният за следващ Обвинител номер едно не отговаря на изискването да притежава висока професионална компетентност, за да заеме ключовия съдебен пост.

*** 

Бойко Борисов "се скара" на "Демократична България" за резултата от изборите

На Национална работна среща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов събра политическия актив на партията. Той "се скара" на "Демократична България", чието ръководство по думите му подкрепило не Йорданка Фандъкова, а Мая Манолова на балотажа за София.

„Много съм огорчен от така наречената градска десница – „Демократична България“. Трябва да спрем да ги наричаме десница, те са деца и внуци на червената номенклатура“, отбеляза Борисов и добави: „Това не е градска десница, това е опозицията вътре в комунистическата партия“.

Президентът Росен Плевнелиев пък заяви, че е дясно мислещ човек и за това е преживял унижението от сегашното управление на „Демократична България“, която по думите му е влязла в съюз на балотажа с Мая Манолова.  "Сега те трябва да си изберат Мая Манолова за шеф и да се знае кой кой е", добави той.  

Лидерът на ГЕРБ даде напътствия на новите кметове. „Не само, че трябва да сте много добри, честни и прозрачни. Като видиш една хартийка, ще се наведеш да я вземеш, като видиш нещо паднало ще го вдигнеш. Хората трябва да видят, че вие милеете за тях и общината. Има опасна шахта, докато дойде фирмата, ти застани до нея. Хората дават доверие и ние можем да казваме качихме бройката на кметовете, но трябва да вдигаме качеството“, посъветва ги той.

*** 

Мая Манолова съди Бойко Борисов

Мая Манолова заведе дело срещу премиера Бойко Борисов. В исковата молба до Софийския районен съд независимият кандидат за кмет на София претендира за обезщетение от 15 000 лева за неимуществени вреди от неистински и опозоряващи твърдения.

"Засегнато е доброто ми име и самочувствие на човек и политик, посветил професионалната си кариера и подчинил личния си живот в служба на обществото и хората. Клеветническите твърдения на ответника ме възмутиха и разстроиха. Причиниха ми тежки душевни болки и страдания, разрушавайки градения ми с десетилетия авторитет на гражданин и общественик. Нанесоха ми и непоправима с пари щета като политик и юрист", посочва Манолова.

В случай че спечели делото срещу премиера Борисов и ѝ бъде присъдено обезщетението, Манолова възнамерява да дари парите за построяването на детска площадка във "Волуяк".

***

БСП се оплака от репресиите на властта

БСП е изпратила сигнали до европейските посланици в България и до различни европейски институции за начина на провеждане на местните избори и за "репресиите след тях". Това съобщи в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Вече знаете как протекоха изборите - купени ромски гласове, корпоративен вот, използване на държавната машина, натиск, страх. Тези процеси не спряха с края на изборния ден - репресиите на властта продължават и след изборите", заяви Нинова.

***

Люксембург ни подкрепи за Шенген

 

Люксембург подкрепя България за Шенген, потвърди министърът на външните работи Жан Аселборн след разговор с българския си колега Екатерина Захариева.

 

Люксембург ще направи всичко по силите си, така че през следващите години България да стане член на Шенгенското пространство. Очевидно е, че трябва да направим тази стъпка в ЕС. Ако не го направим, ще дискриминираме страната ви. Европа направи голяма грешка на последния Европейски съвет, че не се съгласи да започне преговори със Северна Македония и Албания. Това не е добре“, коментира външният министър.

***

Без тол такса по третокласните пътища

За 6050 км от републиканската пътна мрежа камионите над 3,5 тона ще плащат тол такси. От тях 796 км са автомагистрали, 2322 км – първи клас, и 2932 км – втори клас. Това обяви на пресконференция след третото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждане в експлоатация на електронната система за таксуване на база време и изминато разстояние проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Това означава, че безплатни остават 14 000 км от цялата републиканска пътна мрежа, която е около 20 000 км. В момента за преминаването по нея товарните автомобили над 3,5 тона плащат е-винетка. Безплатни остават и 20 000 км общински пътища.

***

Опитаха да оберат бензиностанция в София

Въоръжен мъж се е опитал да обере столична бензиностанция. Служителката обаче му казала, че е натиснала паник бутона, той се уплашил и избягал. Инцидентът е станал през изминалата нощ.

Полицията издирва извършителя. 

***

Българите - сред най-нещастните в ЕС

Латвия, България  Хърватия, Литва, Гърция и Румъния са страните с най-нещастното население.

 

В Белгия, Холандия, Австрия и Финландия над три четвърти от хората посочват, че са се чувствали щастливи през цялото и по-голяма част от времето за последните 4 седмици.

 

***

 

Почина детето, което падна от каруца в Луковит

Почина детето, което падна от каруца в Луковит.

10-годишният Персиян е идвал от ромския квартал „Изток”, паднал е от каруцата, а конят е продължил още 150 метра надолу. Момчето беше настанено в реанимация в плевенската болница  в тежко състояние.

***

ГДБОП удари 11 сайта, разпространявали незаконно музика

ГДБОП спря 11 сайта разпространявали незаконно музикални произведения без съгласието на правоносителите, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Сигналът е бил подаден от International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), чрез Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). Към сигнала са били приложени и списък на сайтове и обекти, чиито права са нарушени.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама