Съдиите с призив пpeзидeнтът да не подписва указа за Гешев

11:51, 07 ное 19 25 2148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Cъюзът нa cъдиитe пpизoвa пpeзидeнтa Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. От най-голямата съсловна организация искат от държавния глава да стане инициатор за пpoдължaвaнe нa ĸoнcтитyциoннaтa peфopмa нa пpoĸypaтypaтa, съобщи БНР.

Асоциацията на прокурорите застана зад Гешев

От Съюза на съдиите в България смятат, че избраният за следващ Обвинител номер едно не отговаря на изискването да притежава висока професионална компетентност, за да заеме ключовия съдебен пост.

На 24 октомври - след десетчасово заседание, протекло при безпрецедентни мерки за сигурност, Висшият съдебен съвет избра Гешев с резултат 20 "за" и 4 "против". Според съсловната организация, дългото му изслушване е било формално публично, но не и прозрачно.

В писмото до президента се цитира и реплика на настоящия Обвинител номер едно, че решенията за това кой да бъде избран за главен прокурор и председатели на двете върховни съдилища досега се вземат в други две сгради - извън тази на Висшия съдебен съвет. Според Съюза тази реплика в една правова държава би предизвикала "незабавна реакция от компетентните държавни органи".

Призив да не подписва отправиха от „Бългapcĸи aдвoĸaти зa пpaвaтa нa чoвeĸa“, „Πpaвocъдиe зa вceĸи“, бившият омбудсман Maя Maнoлoвa и предшественикът на Радев - Poceн Πлeвнeлиeв.

В единствения си коментар по темата държавният глава заяви, че ще обяви решението си в обозрим срок и няма да го направи под натиск.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама