Учени установиха кои са най-добрите диети в света

08:40, 16 яну 19 25 2543 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Специалисти, сътрудничещи на "U.S. News & World Report", са анализирали 41 популярни диети и са определили тяхната полезност и ефективност в няколко категории.

В почти всички категории №1 е Средиземноморската диета, която се отличава с приемането на големи количества плодове и зеленчуци, орехи и други подобни храни. Силно ограничена при диетата е употребата на червено месо, наситени мазнини и захар.

Според експертите такова хранене може да се приеме за максимално балансирано. Тази диета не само помага за задържане на теглото в оптимални граници, но е и благоприятна за сърдечно-съдовата система и за главния мозък.

Средиземноморската диета е призната като най-добра в цялост, най-добра за борба с диабета, най-добра диета, основана на растителна храна и като най-проста и лесна за прилагане.

За най-полезна за сърцето е обявена Диетата на доктор Орниш. Тя се характеризира с храни с ниско съдържание на мазнини.

Висока оценка е получила диетата DASH, предназначена за борба с хипертонията и в много отношения приличаща на Средиземноморската, а също така и Флекситарианската диета, характерна с временен отказ от месо и мляко.

Най-добрата диета в категориите „Отслабване“ и „Бързо отслабване“, според специалистите, е Weight Watchers, създадена през 2017. Същността ѝ се изразява в това, че всяка храна носи определен брой точки и прилагащият диетата следи колко точки е „погълнал“ и регулира храненето си в зависимост от теглото, което иска да постигне.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама