Колко време трябва да сме на диета, за да има положителен ефект

16:00, 14 окт 18 25 2078 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако искаме бързо сваляне на килограми, можем да го постигнем и за няколко седмици. Но идеята на спазването на хранителен режим е да привикнем тялото към промяната, за да не станем бързо-бързо жертва на йо-йо ефекта.

Учени от Университета в Копенхаген са установили, че ни е необходима една година. 12 месеца, в които стриктно да спазваме избраната от нас (или по-добре предписана от специалист) диета, за да се похвалим с дългосрочни резултати.

След две години проучвания на начините, по които хранителните режими влияят на организма, се установява, че прекалено рестриктивните диети не водят до нищо добро. Не че не си го знаехме...

Просто така сме устроени, че ако не ядем, умираме. А ако не приемаме почти никаква храна с цел да отслабнем, ще станем жертва на коварните хормони на глада. Те са най-честата причина да не устоим на едно или друго вредно изкушение.

Участниците в изследването на датските учени са подложени на осемседмична нискокалорийна диета и последващ режим за поддържане на теглото, изготвен от диетолог.

Кръвните им показатели се следят редовно и накрая на експеримента става ясно, че те не само са загубили средно 13% от телесните си мазнини, но и нивата на хормоните на глада са значително по-ниски. А това в случая е по-голямото постижение.

Изводът е прекалено прост и логичен - когато искаме бързо и с агресивни мерки да свалим тегло, тялото ни също толкова агресивно се противопоставя. Но когато го правим бавно и постепенно, организмът привиква към новите навици и се превръщаме в нов човек, пише Reader's Digest.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама