„Вкусът на София“: Tenebris - понякога се нуждаем от мрака, за да видим светлината

09:00, 02 ное 20 / София 25 6078 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

Никола работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и „Червило“. Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето. Никола е завършил средно образование в Москва, а висше в – УНСС със специалност Международни икономически отношения. Освен в сферата на ресторантьорството и нощните заведения, се е занимавал и с недвижими имоти.

Иска ли ви се поне за няколко часа да избягате от суетата на забързаното ежедневие? Малко време без тревоги, предразсъдъци и телефони? Да опознаете близките си в различна светлина, докато хапвате вкусно? Е, това е напълно възможно. И мястото е Tenebris.


Снимка: FB / Tenebris

Tenebris е т.нар. „тъмен ресторант“ - вечеря в пълен мрак. Концепцията за подобни заведения е развита за първи път в края на миналия век, като първото подобно място се появява в Париж. Бързо след това идеята е припозната и маргинализирана и в други части по света. А първият подобен ресторант на Балканите е именно в българската столица - на ул. "Хан Аспарух" 65.

Пред TOPNOVINI.BG един от собствениците на Tenebris – Пламен Веселинов, разказа, че заведението отваря врати официално през 2018 г. „Идеята се зароди преди десетина години, когато посетих подобно място в чужбина. Никой през това време не беше достатъчно глупав и луд, че да го направи в България“, посочи той.

Вътрешната част на заведението е напълно тъмна, като домакините, които обслужват хората, са незрящи. „Част от посетителите ни се съсредоточават върху „лунапарк“ изживяването – че е на тъмно и е по-интересно и динамично. Други се съсредоточават върху комуникацията на масата, защото когато няма визуален контакт, всъщност човек много повече вниква в това, какво казва събеседникът му. На други им е много интересен контактът с незрящите домакини – много ги разпитват за това, какво правят в живота си, какви хора са всъщност. И така се пречупва страха от допир и комуникация с незрящите хора“, разказа Пламен.

Не на последно място обаче е и храната. В Tenebris наблягат на истинска фюжън гурме кухня с 5-степенно меню. „Искаме да разкрием една нетипична за България кухня, за да пробват хората нещо различно и качествено“, обясни Пламен. Има четири типа меню – месо, риба, вегетарианско и българско. Какво съдържат те обаче е загадка. „Ние сменяме менютата на всеки 2-3 месеца, за да хващаме сезонни продукти. И публикуваме всички стари менюта, но сегашното го държим в тайна, защото голяма част от тръпката и забавлението е човек да влезе и да пробва нещо, което не знае какво е“, разказа собственикът.

Безспорно работата в тъмен ресторант води до много интересни и забавни ситуации. „Веднъж една дама влезе със светещ маникюр, който осветяваше чинията. И си играхме с изолирбанд да облепяме всяко нокътче, защото ние препоръчваме да се яде с ръце и нямаше как да облепим целия пръст“, спомня си Пламен.

За да посетите Tenebris, трябва първо да си направите резервация в сайта. „И това е един от големите ни успехи – успяхме да станем един от модерните ресторанти с това, че резервациите са ни задължителни. И всъщност ние знаем отрано за всеки един ден и час какво и по колко ще сервираме. Това ни позволява храната да е прясно приготвена, без замразени продукти. По тази причина и не изхвърляме храна“, посочи той.

Защо точно тъмен ресторант? Пламен обяснява избора си с това, че в живота винаги го е привличало различното. „Когато бях по-млад, завърших курс по жестомимика, защото смятам, че всички тези маргинализирани групи имат качества, които остават като неизползван потенциал. А специално за ресторанта – тъмнината позволява да развием другите си сетива и да счупим много бариери и предварителни нагласи“, заяви той.

Кризата около коронавируса се отрази тежко на целия бранш, но в Tenebris решават да организират инициатива „Невидима вечеря“, с която през месеците, в които ресторантът е затворен, изхранват десетки незрящи хора от София. „Всъщност кухнята готвеше за тях и ние разнасяхме храната“, обясни Пламен.

Нов вид енергия, ново светоусещане и нещо, което ще изостри сетивата ви на макс - това е ресторант Tenebris. Забравяте за всичко видяно дотук, забравяте за всичко опитано дотук и се гмурвате в мрака на новите изживявания. Не пропускайте да си резервирате маса!“, коментира от своя страна Никола.

Ако и вие сте достатъчно смели да се гмурнете за няколко часа в света на тъмнината и да подложите на изпитание сетивата си, то в никакъв случай не пропускайте да посетите Tenebris. Защото понякога се нуждаем от мрака, за да видим светлината!


Снимка: FB / Tenebris

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Co-Co Sweet and more – торти, любов и още нещо

„Вкусът на София“: Street Chefs – здравословните улични бургери

„Вкусът на София“: Manzo – ресторантът за месо

„Вкусът на София“: Forno Cipollini – пицата от Тоскана

„Вкусът на София“: Supa Star – домът на супите

„Вкусът на София“: Pastoccino – където храната е винаги прясна и адски вкусна

„Вкусът на София“: Story – новото любимо място на младите хора

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама