„Вкусът на София“: Pastoccino – където храната е винаги прясна и адски вкусна

09:00, 11 сеп 20 / София 25 4663 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

Дълго може да се спори кои са трите най-добри места в София, където може да се яде хубава паста. Може да се спори дали изобщо са три. Но едно е сигурно – най-хубавата паста в центъра на столицата е в Pastoccino.


Снимка: FB / PASTOCCINO

Pastoccino е малък ресторант, в който всичко се прави с много внимание, желание и любов. Отличава се с това, че сервира прясна паста, направена от италианци. А самите рецепти се разгръщат от шеф Александър Стефанов. Заведението се намира  в сърцето на София – на ул. „Сан Стефано“ 18, и разполага с около 20 места, уютен интериор и кухня, в която влизат само свежи продукти.

Пред TOPNOVINI.BG собственикът на Pastoccino – Йоана, разказа, че заведението работи вече шеста година със здрав екип без никакви промени. „В Pastoccino винаги можеш да намериш 10 различни рецепти на пасти, включително и равиоли. Използваме и направени от нас сосове, които се използват в типичната италианска кухня“, сподели тя.

Снимки: FB / PASTOCCINO

Самото име Pastoccino е запазена марка - никой не може да го ползва в рамките на Европа. „Идва от „паста“, защото основната суровина при нас е пастата, която превръщаме във вълшебен продукт. Pastoccino е малкото място, онова нещичко, което ще те грабне“, обясни Йоана.

Pastoccino обаче не е типичен италиански ресторант, въпреки че е известен с прясната си паста. „Предлагаме лека средиземноморска храна с не многокомпонентни ястия. При пастата имаме до три компонента. А в Кралския ни котлет например сме избрали един много интересен аспержов фасул, с който го сервираме. Винаги предлагаме и салати, основни и десерти. Два пъти в годината се сменя менюто, защото използваме пресни съставки и суровини. Правим и хляб, който приготвяме сами“, разказа Йоана. Много голямо внимание се обръща и на вината, които са добре съчетани със сезонните менюта.


Снимка: FB / PASTOCCINO

 „Интересни са рецептите в Pastoccino, защото комбинацията между различните съставки е направена с оглед на това, дори и след по-обилно хапване по никакъв начин храните да не си взаимодействат, така че да упражнят тежест. Т.е. хората не губят своя капацитет на трудова дейност, както се случва на обяд примерно – хапнеш и ти се доспива. Идеята е да избегнем този момент“, обясни Йоана. Самата тя също е част от екипа в кухнята - приготвя десертите и сосовете, участва и в оформянето на чиниите преди те да достигнат до клиентите – т.нар. плейтване.

Ние се разграничаваме в огромна степен от масовката. Интериорът не ни е скъп, напротив – търсим комфорта. Масите трябва да са удобни, столовете трябва да са удобни. Фокусът обаче е храната, обслужването, атмосферата“, категорична е Йоана. За нея клиентите са приятели, с които заедно обменят информация.

Според Никола Pastoccino e доказателството, че не винаги големите, ултра модерни и безумно скъпи ресторанти трябва да са и най-добрите. „Това кокетно, уютно и непринудено ресторантче е мястото, където да си направите лек обяд или перфектната романтична вечеря. Неголямо меню, но всяко едно ястие е перфектно приготвено и овкусено и те кара да се насладиш на всяка хапка. Заповядайте да опитате“, подкани той.


Снимка: FB / PASTOCCINO

Кризата около коронавируса се отрази тежко на целия бранш, но Йоана обясни, че не се е наложило да увеличи цените. „Малко намалихме менюто си с оглед на това да можем да предлагаме същата прясна храна. Бяхме подготвили ново меню, което обикновено излиза май, но се наложи да го стопираме", обясни тя.

Пандемията не се оказа положителна за никого – нито за ресторантите, нито за клиентите. "Всичко е в онзи финансов ресурс, който никой от нас все още не е видял като помощ от страна на държавата“, заяви Йоана.

В Pastoccino обаче продължават да гледат напред, като подготвят поредната изненада за своите клиенти и приятели. „Готови сме да пипнем интериора с оглед на това, че пандемията няма да приключи. Социалната дистанция е нещо, което нашите клиенти ще търсят в ресторанта. В пълна готовност сме и с новото ни зимно меню – нови и интересни рецепти, направени с още по-голямо вдъхновение“, сподели Йоана.

Тя е категорична, че т.нар. фин щрих на Pastoccino ще е на висота отново.

А ние си спомняме думите на един италиански режисьор, че животът е комбинация от магия и паста. Е, който търси паста, вече знае къде да я намери!

Снимки: FB / PASTOCCINO

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Story – новото любимо място на младите хора

„Вкусът на София“: Ventana – заведението, което разказва истории

„Вкусът на София“: Tempero – където обичат да готвят вкусно

„Вкусът на София“: Cache – мястото, където се създават приятелства

„Вкусът на София“: Atelier – с любов от Белослава

„Вкусът на София“: Gelato Fabbrica - където сладоледът е изкуство

„Вкусът на София“: Cafe 1920 – кухнята на баба, ама по мастършефски

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама