„Вкусът на София“: Manzo – ресторантът за месо

10:00, 02 окт 20 / София 25 1470 Цветилена Симеонова
Снимка: CanStockPhoto

В рубриката „Вкусът на София“ заедно с Никола Петков*, който дълги години е в бизнеса с нощни заведения и ресторанти, представяме емблематичните локации в столицата – ресторанти, барове и клубове, които не просто е препоръчително... а направо е задължително да посетите.

Българинът изяжда годишно двойно повече месо, отколкото плодове. Това показват данни на земеделското министерство от последните години. Именно затова и изглежда някак съвсем логично в сърцето на столицата ни да отвори врати ресторант за месо.


Снимка: MANZO / Facebook

Manzo (означава говеждо месо на италиански) се появява преди две години и половина в идеалния център на София – ул. „Георги С. Раковски“ 193. Сградата е построена през 50-те години на миналия век – в разгара на сталинизма, и в огромното ѝ приземно помещение дълги години е имало плод-зеленчук. Днес обаче под високите над 4 метра тавани се намира новият любим ресторант за месо на столичани.

Въпреки че зад Manzo стои екипът на пицариите Forno Cipollini, главният герой в менюто не са тестата, а месото. И въпреки че шеф готвачът е италианец и има и елементи от италианската кухня, 80% от оборота на заведението се прави от месото, като месните продукти се внасят от различни точки на света.


Снимка: MANZO / Facebook

Пред TOPNOVINI.BG собственикът Стефан Духовников разказа, че е решил да направи ресторант за говеждо месо не защото то е станало модерно, а защото смята, че качеството на говеждите стекове, които се продават в България, не е достатъчно добро. „Доброто говеждо идва от животно, което е отглеждано само за да даде месо, като различните породи се хранят по различен начин и месото им има различен вкус“, обясни той.

Една от тайните на доброто говеждо месо всъщност е мраморизацията – колкото по-голяма е мазнината в месото, толкова по-крехко и вкусно ще бъде то. Екипът на Manzo избира да вкарва говеждо месо без кост от Южна Америка, като има договор с уругвайска фирма.


Снимка: MANZO / Facebook

Именно уругвайското говеждо е и хитът в ресторанта. Сред най-предпочитаните от клиентите са и големите фиорентини – пържоли около 2 кг, които се хапват от няколко души.

Месото зрее в специални хладилници и се продава след определен период на зреене. Колкото по-малко е зряла пържолата, толкова е и по-жилава. И съответно - колкото повече време зрее, толкова по-крехка е тя. Имаме специални хладилници за зреене на месо, което също е много важно, защото това месо не се яде прясно. За разлика от младото телешко месо, което се яде прясно, говеждото месо трябва да узрее, за да добие тази сочност“, обясни Стефан.

От своя страна, Никола е категоричен, че ако искате да се насладите на хубаво и истинско месо, то мястото е Manzo. „Ще кажете, че ресторанти има много, сръбски скари - също много, но на тези места месото не е това, което ще опитате в Мanzo.  Отгледано, изпитано, приготвено и чак тогава сервирано! Ако сте любител на месото - това е вашето място“, заяви той.

Освен стекове, в менюто на Manzo присъстват още хамбургери, пици, пасти и салати.


Сними: MANZO / Facebook

*Никола Петков работи в сферата на ресторантите повече от 20 години. Кариерата му стартира като барман в Tequila Club, Alibi и "Червило". Той е един от тримата основатели на заведението Mood, което работи от години както в столицата, така и на морето.

Още от „Вкусът на София“:

„Вкусът на София“: Forno Cipollini – пицата от Тоскана

„Вкусът на София“: Supa Star – домът на супите

„Вкусът на София“: Pastoccino – където храната е винаги прясна и адски вкусна

„Вкусът на София“: Story – новото любимо място на младите хора

„Вкусът на София“: Ventana – заведението, което разказва истории

„Вкусът на София“: Tempero – където обичат да готвят вкусно

„Вкусът на София“: Cache – мястото, където се създават приятелства

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!