„Хора и улици“: Най-зелените квартали на София

11:30, 20 окт 20 / София 25 6607 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Обичаме София, каквато е – шумна, прашна, шарена, жива. Но познаваме ли я? Оказва се, че тя може да ни изненада приятно като двулевка, потънала в джоба на старо любимо яке. За това в рубриката „Хора и улици“ разказваме истории от софийските улици, които просто... трябва да бъдат разказани.

Пандемията от коронавирус безспорно ни накара да погледнем с други очи на мястото, на което живеем. И сякаш през последните месеци започнахме да ценим повече природата и зелените пространства наоколко, които създават усещането (макар и илюзорно), че се намираме извън големия град с неговия забързан и напрегнат начин на живот. За това в рубриката ни „Хора и улици“ тази седмица решихме да ви представим четири от най-зелените столични района, за които си заслужава да помислите, ако сменяте жилището.

Старата част на кв. „Овча купел“ – с поглед към планината


Снимка: FB / Групата на Овча Купел 1,2 и стара част

Безспорно сред най-зелените квартали на София е старата част на кв. „Овча купел“. В самото ѝ сърце се крие цял парк, който след обновяването си стана изключително привлекателно място за столичани. Освен това в близост се намира и стадион „Славия“, а из квартала изобилства от зеленина, тихо е и все още не е пренаселено. Друг голям плюс е, че почти от всяко място се открива прекрасна гледка към планината. В квартала е разположена и автогара, откъдето тръгват множество автобуси за екскурзии до Витоша.

Кв. „Овча купел“ е и един от най-старите квартали на София. Застрояването му като софийска махала започва още в средата на 19 в., в района около банята. Тя е известна със своята минерална вода с температура 32 °C. Препоръчва се за пиене при различни заболявания.

Кв. „Павлово“ – тишина, спокойствие и уют


Снимка: Wikipedia

Въпреки че кв. „Павлово“ също е отдалечен от центъра на града, той е известен с тишината си и спокойствието, както и със създаването на усещане, че сте извън София. Основна причина за това е многото зеленина и близостта му до планината. Кварталът дава многобройни възможности за разходки, а сред най-големите му плюсове е, че не е пренаселен. Характерно за него е ниското строителство, къщи и малки кооперации, което създава усещане за уют и покой.

От кв. „Павлово“ има и автобусен транспорт (линия 107), който води директно до Боянската църква. Кварталът е и важен изходен пункт за Витоша. А за любителите на велосипедите има изградена велоалея до пл. „Руски паметник“.

Кв. „Дианабад“ – ретро бижу с много зеленина


Снимка: FB / Зеленият Дианабад

За зеления начин на живот в квартал „Дианабад“ издава още неговото име Diana Bad – басейн „Диана“. Той е ретро бижу, примесено с модерни ниски сгради и примамлива локация в непосредствена близост до Ловния парк. В комплекса има много зеленина, което се дължи на факта, че застрояването е било правено преди повече от 30 години. Районът е изключително спокоен и има изобилие от детски площадки и зеленина. Многогодишните дървета допринасят за прекрасната атмосфера, като с идването на пролетта кварталът се превръща в истинска приказка.

Старият „Лозенец“ – аристократичният дух


Снимка: Wikipedia

Един от най-китните софийски квартали, пълен със зеленина, дворчета и дървета, безспорно е старата част на „Лозенец“. А ниски и уютни сгради, които създават усещане за тишина и спокойствие, допълват аристократичния дух на района. Освен това в близост се намират и Южният парк и Борисовата градина, до които съвсем спокойно може да се стигне и пеша. Кварталът има характерен релеф с две обособени части – Долен Лозенец и Горен Лозенец, като между тях се намира стръмна ивица със силно наклонени тесни улички, които са идеален избор за романтична разходка.

В този материал няма как да обхванем всички зелени квартали в София, които успяват да ни накарат да се почувстваме все едно сме извън града. Ако и Вашият квартал изобилства до дръвчета и зелени пространства, но не е попаднал в нашия списък, може да го споделите с нас в коментарите!

Още от „Хора и улици“:

„Хора и улици“: Колко бил хубав столичният зоопарк

„Хора и улици“: Площад „Независимост“, където се родиха протестите

„Хора и улици“: В Деня на София да си спомним защо въпреки всичко я обичаме

„Хора и улици“: Жълтите павета – преживели войни, бомбардировки… и Велико народно въстание

„Хора и улици“: Депутатите отиват във внушителната сграда, величаеща БКП

„Хора и улици“: 10 интересни факта за софийското метро, които може би не знаете

„Хора и улици“: Мрачният подлез, който светна

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама