Русе заменя въглищата с алтернативно екогориво

15:27, 10 яну 20 / Общество 25 1082 Topnovini
Снимка: БГНЕС

Русе, заедно с още пет общини в страната, участва в проект за поетапно минаване от отопление с дърва и въглища към използване на алтернативни екологично чисти източници.

Това съобщи на пресконференция заместник-кметът инж. Димитър Недев. Финансирането е в размер на близо 3 милиона лева, като 60% от средствата са от Европейския съюз, а останалите са осигурени от Общината, предаде БГНЕС. 

Заради мръсния въздух: Русенци си търсят правата с писмо до българските депутати в ЕП

Целта е да се подобри качеството на въздуха. Проектът има две фази – в първия етап ще участват 80 домакинства, а във втория ще бъдат включени и останалите 1388 домакинства. Районите в обхвата на проекта са широк център, „Ялта“, „Войводите“ и части от „Родина“, „Дружба“ и „Мальовица“.

Разработени са критерии, по които всички желаещи да кандидатстват по проекта ще бъдат оценявани и одобрявани.

Основната цел на проекта е да се намалят фините прахови частици на малко над 22 тона на година, като за първия етап – 1,2 тона, а за втория – 20,89 тона. За тази цел, Община Русе ще замени уредите, които се използват за отопление в домакинствата.

Подаването на документи започва на 15 януари и ще продължи до 16 март, съобщи началникът на отдел „Екология“ в Община Русе Василена Николова. Задължително условие е кандидатите да се отопляват на твърдо гориво. Във формуляра се посочва видът на уреда, с който се отопляват.

Временна комисия ще проучва замърсяването на въздуха в Русе

При одобряване, те ще бъдат предавани на Общината за рециклиране, за да не могат да бъдат използвани повторно. При желание за отопление на газ, кандидатите трябва да предоставят и становище от газоразпределителното дружество. Две седмици след изтичане на срока за кандидатстване ще бъде ясен списъкът на одобрените бенефициенти.

Всички необходими документи и условия за кандидатстване по проекта могат да се видят на интернет страницата на Общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи