Временна комисия ще проучва замърсяването на въздуха в Русе

13:06, 30 дек 19 25 2362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Създават временна комисия към Общинския съвет в Русе за проучване на всички обстоятелства, свързани със замърсяването на въздуха.

Предложението на кмета Пенчо Милков е внесено в деловодството на Общинския съвет и се очаква да бъде разгледано на следващото заседание на местния парламент, стана ясно на пресконференция днес, предаде БГНЕС.

Основната задача на временната комисия ще бъде да събере цялата налична достоверна информация по отношение на проблема със замърсяването на въздуха на територията на общината, какви вещества се влагат в производството и какви отпадни продукти се генерират. След това информацията ще се обобщи и предостави на гражданите. Накрая комисията трябва да излезе със становище за решение на проблема с мръсния въздух.

Въздухът в 12 града в страната днес е „отрова”

Освен общински съветници, в състава на комисията ще влязат и експерти от РИОСВ и общината. Ще се потърси мнението и на гражданите и неправителствените организации, както и на експерти от БАН.

Тъй като е установено, че през зимата, най-сериозното замърсяване на въздуха идва от битовото отопление, от Общината ще засилят проверките и контрола за използване на забранени материали, но апелират и за самосъзнание от страна на гражданите.

По време на пресконференцията Пенчо Милков коментира и липсата на работеща сепарираща инсталация. Той е категоричен, че Общината може да изгради много бързо подобно съоръжение с част от средствата за отчисленията за отпадъците. Припомняме, че през следващата година сумата, която трябва да се плати ще нарасне от 57 на 69 лева за тон отпадък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама