До края на годината започва основен ремонт на Дунав мост

15:33, 28 яну 22 25 2116 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

През тази година ще започне основен ремонт на Дунав мост. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. В Русе министър Караджов заедно с министъра на транспорта Николай Събев се срещнаха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну.

Обследването на Дунав мост е показало, че той е в много лошо състояние и дори има оголване на конструктивни елементи, съобщи министър Караджов.

Очаква се техническото проектиране за ремонта на моста на река Дунав между Русе и Гюргево да приключи през май и да бъде обявен конкурс по Закона за обществените поръчки за изпълнител. Вицепремиерът Караджов  допълни, че се надява ремонтът да завърши през пролетта на 2023 година.

Караджов обеща 100% обновяване на пътищата за 4 години

Техническото проектиране, което тече в момента, е разделено на три етапа. Приключило е проектирането на първия междинен етап и проектът ще се разгледа от Експертния технико-икономически съвет към АПИ. Този технически проект ще определи конкретните ремонтно-възстановителни дейности, които трябва да бъдат изпълнени на съоръжението, прогнозната стойност и точния срок за изпълнението им, съобщиха от МРРБ.

Вицепремиерът Караджов и министърът на транспорта Николай Събев се договориха с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну България и Румъния да започнат да изпълняват Меморандума от 2019 година. В него е записано, че ще бъдат проучени 5 възможни локации за бъдещи мостови съоръжения над река Дунав. Това са Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра – Кълъраш.

За да се ускори изпълнението на Меморандума, под патронажа на министрите на регионалното развитие и транспорта се създават две работни групи, които ще заседават на всеки три месеца.  Освен за изграждане на нов мост на Дунав, работните групи ще забързат изпълнението на проекта FAST Danube, чиято цел е да подобри корабоплаването в общия българо-румънски участък на реката през цялата година.

В Русе регионалният министър коментира и темата за изграждането на автомагистралния път Русе – Велико Търново. Той уточни, че е проведен търг за проектиране и строителство. Офертите са отворени, но победителят ще стане ясен след като се определи началната точка на магистралата. Тя зависи от зоните по „Натура 2000“ както на румънска, така и на българска територия. „Надявам се с днешната среща да се даде тласък на този процес, защото нулевата точка е всъщност вторият мост над Дунав при Русе“, заяви регионалният министър.

Той обясни, че ЕК поставя като приоритет развитието на коридора Букурещ – Русе - В. Търново през АМ „Хемус“. Тази магистрала може да продължи през Стара планина, да пресече магистралите „Тракия“ и „Марица“ и да стигне до гръцката граница. „Това го прави истински трансграничен коридор между Румъния, България и Гърция и трите държави заедно бихме могли да получим европейско финансиране за изграждането му, включително и за втори мост над Дунав край Русе“, допълни вицепремиерът Караджов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама