Ловджии блокираха ''Дунав мост'' в знак на протест

14:45, 25 сеп 18 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 200 ловджии от Русе, Тутракан, Бяла, Добрич и Търговище излязоха на протест днес. Малко след 12:30 ч. те блокираха за кратко движението на кръговото кръстовище на ''Дунав мост''.

Недоволството на ловците е насочено срещу проект на заповед, който променя регламента за ловуване на диви прасета заради африканската чума.

Проблемът е в забраната на груповия лов на диви прасета от Видин до Силистра. Това ще засегне 200 дружинки и още 100, които може да ловуват но без кучета. Така забраната ще засегне близо 10 000 ловци.

Според Любомир Димитров  от ловната дружинка в Горно Абланово, ако в даден район не се ловува, то прасетата ще се съберат там, тъй като търсят тихи и спокойни места, а им предстои и брачен период. Той обясни, че ако заповедта бъде издадена, тя ще засегне около 220 ловни дружинки по цялото поречие на Дунав.

Според Десислав Маринов от ловната дружинка в русенското село Николово досега няма установен случай на африканска чума по дивите свине, а причината за бързото разпространяване на болестта може и да е криминална.

С ловджиите се срещна и областният управител на Русе Галин Григоров, който подкрепи исканията им.

"Проектът на заповедта няма да реши проблема. Няма никаква възможност да бъде намалена популацията на дивите прасета, ако няма гонки или групов лов с кучета. Сега е моментът ловът да бъде разрешен", каза Григоров и допълни, че вече е водил разговори с отговорните институции по темата.

По думите му всички мерки за евентуалното навлизане и разпространение на болестта африканска чума по свинете в Русенско са предприети. Григоров посочи, че в община Сливо поле стопаните са разбрали за риска от опасното заболяване и всички домашни прасета са били заколени. Областният управител очаква това да бъде предприето и в останалите общини в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама