Протест на ловци спира движението на ферибота при Никопол

09:35, 25 сеп 18 25 1297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Протест на ловци срещу подготвяната забрана за групов лов на дива свиня ще спре движението на ферибота Никопол - Турну Мъгуреле от 8.00 до 11.00 часа при град Никопол. Засегнати са около 220 дружинки или близо 6000 ловци от ловностопански райони от Русе до Видин, предаде БНР. 

Близо 50 ловци от 12 ловни дружинки препречиха пътя с коли и не допуснаха достъпа за ферибота. Ловците издигнаха плакати с надписи: "Няма Африканска чума. Трябва да има лов". Те настояват да не се издава заповед от Министерството на земеделието за забрана на групов лов на диви свине в район от 10 километра от река Дунав - от Видин до Русе. Смятат, че така не може да се извършва мониторинг на дивите прасета и няма да бъдат открити болни, ако има такива.

Протестът на Плевенската ловно-рибарска дружинка е срещу готвената заповед на Министерството на земеделието. Проектозаповедта е свързана с откритата африканска чума по свинете и ограничаване на разпространението. Защо протестират ловците, обясни Росен Генов: 

"Във връзка с готвената заповед за забрана на груповия лов на дива свиня в пограничните райони в десеткилометровата зона от Русе до Видин, като смятаме, че по този начин, ограничавайки правата ни, не допринасят с нищо за намаляване популацията на дива свиня, която се смята за един от източниците на заразата с африканска чума по свинете. Не може да се осъществи по никакъв начин мониторинг, защото ловците няма да бъдат на терен в гората, няма да могат да отстрелват тези животни и съответно няма да могат да намират евентуално трупове на такива починали животни от болестта. Противоречиви са желанията на държавата. В стремежа си да ограничи тази забрана веднъж ни призовава да ловуваме интензивно, за да намалим по-голямата популация на дива свиня и веднага респективно след това пък ни забранява да ловуваме".

Според изпратени преди време указания на Агенцията по безопасност на храните, днес е крайният срок ловните дружини да изградят в своите райони ями за съхранение на странични животински продукти. Изискването е ямите да са достъпни за високо проходима техника. Контролът по изпълнението е възложен на местните горски дирекции. В най-малко 10 членки на Европейския съюз вече има регистрирани случаи на африканска чума по свинете, съобщи Европейската комисия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама