Русия отнема регистрацията на „Новая газета“

15:18, 28 юли 22 / Свят 25 2760 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавният регулатор „Роскомнадзор заведе дело за анулиране регистрацията на „Новая газета. Главен редактор и един от основателите на вестника е Дмитрий Муратов, който преди по-малко от година получи Нобелова награда за мир.

Нападнаха главния редактор на „Новая газета“

С какво е свързано делото, все още не се съобщава. Според кратко обяснение на сайта на „Роскомнадзор“ удостоверението за регистрация на Новая газета е спряно по решение на учредителите.

Муратов реши да спре „Новая газета на 28 март, за да съхрани лиценза. Това стана след като получи второ предупреждение от регулатора за споменаването в публикации на „чуждестранен агент“ без съответеното му обозначаване. След две предупреждения „Роскомнадзор може да поиска от съда прекратяване на дейността на медията, но в други случаи се подава иск за анулиране на регистрацията на медията.

Последното става, ако медията не извършва дейност повече от една година, ако уставът на редакцията не е изпратен в регистриращия орган в рамките на 3 месеца или ако има повторна регистрация на медията. Освен това „Роскомнадзор“ в редица случаи може да анулира регистрацията без съдебен процес по искане на Главната прокуратура - по-специално за многократно разпространение на „фалшификати“ за руската армия или нейното „дискредитиране“.

Главният редактор на „Новая газета“ пуска на търг Нобела си

След спирането на „Новая газета през март, някои от нейните служители, които заминаха в чужбина - вкл. ръководителят на политическия отдел Дмитрий Мартинов - започнаха да издават Нова газета. Европа с изрично заявление, че изданието няма общо с Новая газета в Русия. Скоро сайтът на изданието беше блокиран по искане на Главната прокуратура.

През юли останалите в Русия журналисти пуснаха списание New Story-Gazeta („Но), но няколко дни по-късно и то беше блокирано по искане на Главната прокуратура. Основанието бе член 15.3 от Закона за информацията, позволяващ блокиране на места и издания, където се публикуват призиви за бунтове, екстремизъм, митинги, както и ненадеждна обществено значима информация. В канала си в Telegram изданието съобщи, че достъпът до сайта е ограничен „за дискредитация“.

През юли Симоновският районен съд на Москва глоби „Новая газета заради видеообръщение на главния редактор Дмитрий Муратов за войната в Украйна, но не бе посочен поводът за наказанието. В решението бе написано, че то разпространявало „съзнателно ненадеждна обществено значима информация под прикритието на достоверни съобщения“, която създава заплаха за увреждане на живота или здравето на гражданите или масово нарушаване на обществения ред (алинея 9 от член 13.15 от Кодекса за административните нарушения ), пише „Дневник“.

Говорителят на „Новая газета Надежда Прусенкова каза пред РБК, че в това изискване няма „нищо ново. „Получихме решение от Върховния съд, че те са получили искане въз основа на факта, че сме получили две предупреждения през март тази година“, каза тя. „Нямаме никакви илюзии относно руското съдебно производство, ще отидем в съда, ще защитим позицията си“. Прусенкова нарече основанията за предупрежденията пресилени, като отбеляза, че „Роскомнадзор“ е завел дело преди датата за обжалване да е определена.

„В скръб сме и се срамуваме“: „Новая газета“ излиза на руски и украински

Прессекретарят на вестника уточни, че Върховният съд говори за регистрацията на електронната версия на медията - сайта на „Новая газета. „Сега чакаме друго дело за печатната версия, то ще бъде в Басманния съд. Но има и други причини, още по-нелепи“.

След нападението срещу Украйна вестникът получи шест уведомления от Главната прокуратура и „Роскомнадзор с искане за премахване на материали с „неточна обществено значима информация. В началото на март, след приемането на закон, криминализиращ фалшивите новини за въоръжените сили, редакцията реши да премахне всички материали, свързани с конфликта, от уебсайта и социалните мрежи и да спре отразяването на събития в Украйна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 ArnoldRew 05:34, 29 юли 22

https://mir74.ru/pozdravleniya/20999-pozdravleniya-s-novym-godom.html

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама