Главният редактор на „Новая газета“ пуска на търг Нобела си

14:27, 22 мар 22 25 1460 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Главният редактор на руския опозиционен вестник „Новая газета“ Дмитрий Муратов и редакцията обявиха, че предлагат на търг Нобеловата награда за мир, присъдена им миналата година, в полза на бежанците от войната в Украйна.

Изданието, което работи в условията на строга цензура и заплаха от до 15 години затвор за употреба на забранени думи, призова за прекратяване на огъня, размяна на пленници, хуманитарни коридори и връщане на телата на убитите.

„В скръб сме и се срамуваме“: „Новая газета“ излиза на руски и украински

Припомняме, че режимът на Владимир Путин наложи истинско медийно затъмнение в Русия, като ново законодателство блокира работата на медиите, а достъпът до социални мрежи е преустановен. Независимият руския вестник „Новая газета“ също спря да пише за войната в Украйна заради цензурата в Русия. 

Информационно затъмнение: Русия блокира още медии и социални мрежи

Ето какво написа Муратов в уебсайта на вестника днес: 

Какво трябва да се направи незабавно: да се прекрати огънят;

да се разменят пленниците; да се върнат телата на загиналите; да се дадат хуманитарни коридори и помощ; да бъдат осигурени бежанците.

Какво можем да направим: да споделим с мирни бежанци, ранени и болни деца, които се нуждаят от спешно лечение, това, което ни е скъпо и има цена за другите.

„Новая газета“ и аз решихме да дарим медала от Нобеловата награда за мир за 2021 г. на Украинския фонд за бежанци. Те вече са над 10 милиона. Моля за отговор аукционните къщи, които ще пуснат на търг тази световноизвестна награда“, пише „Клуб Z“.

Нобелът за мир отиде при журналисти от Филипините и Русия

На 10 декември 2021 г. Дмитрий Муратов стана първият руски журналист, който получи Нобелова награда за мир. Той сподели наградата с филипинската журналистка Мара Реса. 

Норвежкият Нобелов комитет ги удостои с тази награда „за усилията им да защитят свободата на словото, което е условие за демокрация и траен мир“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама