„В скръб сме и се срамуваме“: „Новая газета“ излиза на руски и украински

16:45, 24 фев 22 25 2032 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

„Новая газета“ – вестникът на Анна Политковска и водещо опозиционно издание в Русия, избра да отпечата утрешния си брой двуезично – с материали на руски и на украински език. Решението оповести главният редактор и носител на Нобеловата награда за мир Дмитрий Муратов.

Нобелът за мир отиде при журналисти от Филипините и Русия

„Всички се събрахме днес рано в редакцията. Ние сме в скръб. Страната ни по заповед на президента Путин започна война с Украйна. И няма кой да спре войната. Следователно, заедно със скръбта, ние, а и аз, изпитваме срам“, изтъкна Муратов.

Ние не признаваме Украйна за враг и украинския език – за вражески. Никога няма да ги признаем. Само антивоенното движение в Русия може да спаси живота на тази планета“, заяви той, цитиран от bTV.

Главният редактор пита и дали да очакват и ядрен залп от руските сили след думите на Владимир Путин „за оръжие на възмездието“.

АЕЖ: Първата жертва във всяка война е истината

Междувременно Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) се обръна към медиите и гражданите на страната с призив да следят за истината. Известно е, че тя е първата жертва във всяка война и елиминирането ѝ прави войната възможна. Затова е и толкова важно да бъде пазена“, изтъкват те. 

Путин започна война с Украйна

„Всички трябва много внимателно да проверяваме всяка информация, която публикуваме или споделяме. Даването на гласност на невярна информация често обслужва онези, които желаят война. Затова да внимаваме да не се превръщаме в оръжие на дезинформацията“, съветват от АЕЖ. 

От асоциацията призовават медиите да имат отговорност да представят фактите, а не да легитимират еднакво всички гледни точки. Те изтъкват, че не трябва да допускат жертвата да бъде обвинявана наравно с агресора за причиненото ѝ страдание. По думите им е важно и да не се повтаря безкритично реториката на агресора. 

Жертвите и ранените в Украйна се увеличават

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама