Рублата вече не струва и 1 стотинка

15:54, 09 мар 22 25 1986 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Руската рубла пропадна тази сутрин под стойността на 1 българска стотинка. По данни на сайта banki.ru в обменните бюра доларът се продава за 190 рубли, което преизчислено по междубанковите курсове се равнява на 0,94 ст.

„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

Хората панически се редят пред обменните бюра и банкоматите, за да спасят каквото могат от спестяванията си. Огромни опашки се виждат и след полунощ.

Много обменни бюра тази сутрин въобще не отвориха, защото валутните им каси са празни. „Банк России“ отмени днес търговете с акции „във връзка със създаващата се ситуация“.

ЕС удря със санкции още руски олигарси

По-рано Централната банка на Русия въведе временни ограничения за операции с валута. Клиентите могат да теглят не повече от 10 хиляди долара в брой, а останалите - само в рубли (по пазарния курс в деня на издаване). Ограниченията ще останат в сила най-малко до 9 септември.

А „Fitch“ понижи кредитния рейтинг на Русия от „B“ на „С“, което означава, че „фалитът е неизбежен“. На 6 март друга агенция - Moodyʼs, намали рейтинга на Русия до „пред фалит“.

Руска банка минава на юани 

Санкционираната руска банка „Внешторгбанк“ (ВТБ) отваря депозити в китайски юани с максимална годишна лихва от 8 процента, съобщи пресслужбата на банката, цитирана от ТАСС. „От 9 март ВТБ предложи на клиентите си нов депозит в юани с максимална годишна ставка от 8 процента. Това ще стане максимално изгодна алтернатива на влоговете в останали чуждестранни валути и ще позволи на вложителите да диверсифицират своите портфейли“, посочва съобщението, цитирано от „Сега“. Един юан струва 21,41 рубли.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама