„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

09:00, 09 мар 22 25 2688 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Братоубийствената война между Русия и Украйна продължава вече повече от 10 дни. Безмилостно и страшно тя оставя кървави следи в историята на 21 век. Следи, които трудно биха се отмили с годините. Хиляди жертви вече има както от украинска, така и от руска страна. 

Вече ви разказахме личната история на украинец от Киев, чийто свят се бе срутил за секунди. В следващите дни ще продължим да ви показваме различните гледни точки на конфликта. Хората, с които ще ви срещнем, няма да ги видите по телевизиите и другите сайтове. А техните лични истории си струва да бъдат разказани. Защото войната видяна през очите на обикновения човек показва нещата такива, каквито са. Без излишен фалш и политически изгоди. 

Днес ще погледнем войната от другата страна, през погледа на един 19-годишен студент от Русия. Той е от малко градче, в предградието на Санкт Петербург. Противник е на действията на Владимир Путин и е част от протестиращите срещу войната в Украйна. Именно затова се притеснява за собствената си сигурност и помоли да не назоваваме името му, а да го представим само с първите му букви - И. Б. 

В момента той е на село при баба си и се страхува, че може да го привлекат в руските войски, тъй като е пълнолетен. Въпреки че неговите прадеди са пролели кръвта си за Русия по време на Втората световна война, И. Б. е категоричен, че в днешната ситуация не желае да бъде част от кръвопролитията срещу украинци, защото за него те са братя по народност. „Аз съм руснак по рождение и искам да се гордея със страната си. Моите прадеди са пролели кръвта си за Русия по време на Втората световна война. Това е бил техен дълг, защото са защитавали честта на родината ни. Сега обаче е различно. Това е братоубийствена война и аз съм против нея. Не желая да участвам!“. 

И. Б. споделя, че той и семейството му все още са в шок от бързото развитие на случващото се в Украйна. „Семейството ми прие тежко тази ситуация, всички се събудиха на 24 февруари с неочакваната новина, че войната е започнала. Всеки следеше потока от новини от различни източници. Споделяхме и препращахме информацията помежду си. Никой не можеше да спи в близките дни... Баба ми започна да има проблеми със сърцето. Всички разбраха мащаба на проблема...“. Единственото му обяснение за ескалация на напрежението между двете държави е: Путин не е доволен от това, че правителство в Украйна не е проруско“. 

В Санкт Петербург обаче хората са много разделени. Много от съгражданите му подкрепят действията на руския държавен глава и не вярват, че в Украйна се провежда унищожителна война. В репортажите по телевизиите и другите контролирани медии войната се показва просто като операция за освобождаване на Украйна от фашизма. Той твърди, че има и много известни личности, които лансират в подкрепа на Путин, което също допринася за разпространението на пропагандата, на която се крепи руската власт. Информацията за загубите на Русия пък е значително подценена. А интервютата на пленените руски войници се наричат фалшиви. Според него предимно младите имат адекватна представа за случващото се, защото чрез Telegram имат достъп до много свободни източници. „Аз също се информирам основно от Telegram каналите. Благодарение на тях виждам различните гледни точки на конфликта и мога да си направя свои собствени заключения. Именно затова, ние младите, не губим хъс, че нещата ще се променят“, посочва И. Б. 

По думите му за това и на протестите е имало повече млади хора, отколкото възрастни. Той разказва, че мащабите на демонстрациите в Санкт Петербург не са били очакваните, защото повечето руснаци се страхуват за свободата и кариерата си. Те се провеждат почти всеки ден, но основно през почивните дни от 19:00 ч. местно време. Това, на което е станал свидетел по време на протестите обаче го е ужасило и натъжило едновременно, защото е видял как задържат и бият мирно протестиращи граждани. Сред тях е имало жени и много възрастни хора. Видях полицаите да мъкнат към бусовете си и човек, който едва се движеше. Носеше два бастуна и почти не можеше да стъпва по земята. Тези, които се съпротивляваха пък получаваха удари с палки от органите на реда. Почувствах не само състрадание, а и яд, че не мога да им помогна в този момент. Протестиращите са предимно хора, които не могат да отвърнат на насилието от страна на полицейските органи“.

И. Б. казва, че протестите не се излъчват по държавните медии, а свободните са просто блокирани.  

Напрежението от войната се усеща и в образователните институции в страната. „В първия учебен ден след обявяването на атаката срещу Украйна, темата се обсъждаше в колежа ми от всички. Говорих с моя преподавателка преди часовете и тя изтъкна, че никога не е гласувала за Путин, а освен това реагира много негативно на действията му. Друг преподавател пък ни пусна по време на лекции обръщението на Володимир Зеленски, от което мога да направя извода, че също не подкрепя войната. Има обаче и учители, които са на страната на властите и адмирират действията им. Някои се опитват да не говорят за това. Чух обаче, че в други образователни институции има уроци, посветени на това да се изтъква правотата на действията на нашия президент“.

Той разказа, че след руската инвазия в Украйна, е чул на няколко пъти и шеги и подигравки към хора с украински фамилни имена. А негов познат украинец, който живее в Москва съвсем наскоро е бил уволнен от работата, без основателна причина и без да му се даде някакво обяснение. „Също така, преди няколко дни, той е бил спрян от служители на КАТ за проверка на документи и е бил предупреден, че има нареждане внимателно да се проверяват гражданите на Украйна“.

А наложените от Европа невиждани досега санкции в Русия, по думите на И. Б., все по-силно засягат освен приближените хора на Путин, но и обикновенните граждани на страната. „Изчезнаха много чужди магазини, почти всички, както и възможността да се печелят пари в интернет на сайтове като YouTube, Twitch, OnlyFans и т.н. Обменният курс на рублата падна значително, използването на google pay, apple pay и подобни услуги също е невъзможно. Чуждестранните стоки, които все още са останали на пазара в Русия поскъпнаха рязко. Оборудването от Apple се покачи до 400%, автомобилите Mercedes поскъпнаха средно 3 пъти. И така почти с всички чужди стоки… “.

Освен техниката обаче са се покачили главоломно и цените на някои основни продукти. Други пък дори са започнали да изчезват от пазара. Хлябът се удвои за три дни, ремонтните части за руските автомобили се увеличиха 3 пъти, а компонентите за чуждестранни автомобили изчезват. Има опашки пред банките и магазините. Някои продукти са ограничени, като наличност. Вчера майка ми не е успяла да купи от магазина всички неща, които е искала. Не е имало захар и брашно, въпреки че те се дават под определена бройка на човек, за да не се получава презапасяване и липса“.

19-годишният му живот е преминал изцяло под управлението на Владимир Путин. Но той, както и голяма част от младото поколение не могат повече да търпят страната им да е под неговата окупация. Русия живее под окупацията на Путин повече от 20 години. Той трябва да спре да петни страната  ни. Не искам братята украинци също да бъдат подложени на това“.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама