ЕС удря със санкции още руски олигарси

13:51, 09 мар 22 25 1180 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съюз добавя още руски олигарси и официални лица към черния си списък със санкции заради войната в Украйна. Целта е да се затегне контрола върху преводите на криптовалути, както и да се насочи към морския сектор, съобщиха дипломати, цитирани от АФП и БНР.

ЕС с още санкции: В черния списък са най-приближените до Путин

Страните членки също така дадоха зелена светлина за изключване на три беларуски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT заради подкрепата на Минск за атаката на Русия в Украйна, съобщи в Twitter френската мисия, която е ротационен председател на ЕС.

Новият пакет европейски санкции срещу руски управляващи и олигарси включва над 100 лица, заяви върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел пред Европейския парламент в Страсбург.

„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

Европейският съюз трябва напълно да използва съществуващите финансови инструменти, за да се справят с украинския криза“, посочи от своя страна холандският премиер Марк Рюте.

Конкретните санкции ще станат известни, когато бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС. С огласените досега 5 356 санкции срещу Русия тя е мишена на повече наказателни мерки, отколкото всички други санкционирани държави в света, взети заедно, пише „Сега“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама