„Fitch“: Държавният банкрут на Русия е неизбежен

10:19, 09 мар 22 25 1574 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Международната агенция „Fitch“ понижи рейтинга на Русия с още шест степени от ниво „B“ на ниво „С“ и заяви, че дефолтът по дълга е неизбежен. 

„Рейтингът „C“ отразява мнението на „Fitch“ за неизбежност на суверенния дефолт“. Така страната няма да може да покрива дълговете си и държавният банкрут е неизбежен, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

„Путин трябва да спре да ни петни“: Един млад руснак за войната...

Агенцията уточнява, че е понижила рейтинга на Русия, след като преди това на 2 март го е понижила на ниво „B“ с негативна прогноза, но събитията оттогава са подкопали още повече готовността на Русия да обслужва държавния си дълг. Отбелязва се, че по-нататъшното затягане на санкциите, които може да ограничат търговията с енергоносители, увеличават вероятността за избирателно неплащане от Русия на задълженията ѝ по суверенния дълг, пише offnews.bg, цитиран от „Ройтерс“.

Руската централна банка обяви, че въвежда лимит от 10 000 долара при тегленето на пари в чуждестранна валута.

„От 9 март до 9 септември 2022 г. Банката на Русия установява следната процедура за изплащане на средства от депозити или сметки на граждани в чуждестранна валута: Клиентът може да тегли до 10 хиляди щатски долара в брой, а останалите средства - в рубли по пазарния курс в деня на издаване. Банките няма да продават пари в брой на граждани до 9 септември. Ще бъде възможно гражданите да обменят парична валута за рубли по всяко време и във всякаква сума“, обясни икономистът Лъчезар Богданов в своя Facebook. 

В същото време все повече международни компании прекратяват дейността си в Русия заради инвазията. Това направиха няколко вериги за бързо хранене и напитки, както и марки луксозни автомобили.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама