Какво не трябва да консумираме, за да опазим бъбреците си

19:15, 23 яну 22 / Любопитно 25 2634 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бъбреците са жизненоважен орган в човешкото тяло, тъй като са отговорни за изчистването на токсините от тялото. Експерти препоръчват да не се консумират пет определени храни, за да се поддържа бъбречната функция нормална.

Колко течности са нужни за здрави бъбреци?

Излишната сол

Въпреки че солта, за разлика от добавената захар, е необходима за здравословното функциониране на тялото понеже участва в различни дейности, прекомерната консумация може да натовари и сърцето заради диуретичния си ефект. Препоръчително е солта да се консумира с мярка.

Червеното месо

Червеното месо трябва да се консумира не повече от 2-3 пъти седмично. Бъбречните камъни са едно от усложненията, които могат да възникнат в резултат на преяждане с червено месо.

Диетите с много месо вредят на бъбреците

Изкуствените подсладители

Ако обичате сладко, но в същото време пазите и диета с подсладители, бъдете внимателни! Консумирането на заместителите на захарта може да доведе до различни усложнения, особено за бъбреците, така че е най-добре да избягвате напълно преработените сладкиши.

Алкохолът

Не само е полезно за бъбреците, но намаляването на употребата на алкохол има много други ползи за човешкото тяло. Противно на общоприетото мнение, тези напитки не само влияят неблагоприятно върху черния дроб, но имат и отрицателно въздействие върху бъбреците.

Кафето

Въпреки че кафето е една от най-популярните напитки в световен мащаб, тя има тъмна страна – кофеинът в кафето е токсин, който се филтрира от бъбреците. Ако имате фамилна анамнеза за бъбречно заболяване, изключително важно е да избягвате консумацията на кафе, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама