Диетите с много месо вредят на бъбреците

14:40, 14 мар 19 25 1483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Белтъчните диети, широко рекламирани от манекени и фитнес инструктори, са опасни за бъбреците, каза във Варна националният консултант по детска нефрология доц. Анелия Буева, цитирана от БТА.

По думите й лошото е, че никой не казва на младежите, че този тип хранене може да доведе до увреждания в по-далечен план. "Прекомерната консумация на месо е рискова не само за децата, а и за възрастните", допълни Буева. Тя уточни, че при този тип хранене бъбреците се натоварват и умират нефрони, които не могат да се възстановяват.

"Проблем за българите е и високата консумация на сол", каза още експертът. Тя допълни, че обществото трябва да бъде запознато и с това, че наднорменото тегло не е рисково само за сърцето и повишаване на захарта, а и за бъбреците.

"При децата фактор за хронични бъбречни заболявания са вродените аномалии на отделителната система и повишеният белтък в урината", посочи Буева. Тя уточни, че е добре родителите да се възползват от възможността за провеждане на профилактичен преглед на хлапетата над 7 години с тест-лента веднъж годишно. Според експерта е наложително и Световният бъбречен ден 14 март да стане достояние за гимназистите, които да се запознават с рисковете за здравето си.

В България никой не говори за рисковете за бъбреците от околната среда, допълни доц. Стефан Кривошиев, председател на Българската бъбречна асоциация. По думите му такъв фактор са фините прахови частици във въздуха, които увреждат не само дихателната система. Различните видове пластмаси, включително тефлонът, също водят до увреждания на бъбреците, допълни Кривошиев. По думите му около 15 на сто от хората, които имат такъв тип заболяване не са наясно със състоянието си. Експертът допълни, че бъбречните болести непрекъснато се увеличават в световен мащаб и според СЗО до 2040 г. ще се изкачат от настоящото 16 до пето място като причина за загубени години живот.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама