Колко течности са нужни за здрави бъбреци?

18:35, 11 авг 21 / Любопитно 25 3671 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

При горещо време се препоръчва да се пие повече вода, но дори при умерени температури трябва да се пие достатъчно, за да се предотврати образуването на камъни в бъбреците, съветва онкологът-уролог Ярослав Потапов в интервю за „Sputnik“.

През лятото е необходимо да се увеличи количеството консумирана течност с един и половина до два пъти. Винаги трябва да помните за поддържането на водния баланс в организма: липсата на вода може да причини уролитиаза. Според лекаря различни причини водят до образуването на пясък, а след това и камъни в бъбреците, а липсата на течност е една от тях.

Летните жеги: Как да се предпазим от прегряване?

Метаболитни, хормонални нарушения, особености в начина на живот на човек, диетата му - всичко това може да предизвика появата на уролитиаза. И една от причините е недостатъчният прием на течности“, обясни Ярослав Потапов. „За човек, който няма уролитиаза и няма специална диета, два или три литра вода на ден е достатъчно“, каза лекарят.

Някои хора се нуждаят от много повече от средния прием на течности - това са предимно спортистите, които са подложени на значителна физическа активност. „Спортистите, особено тези, които се занимават с културизъм, пият шест до седем литра течности на ден. Те се нуждаят от увеличен прием на вода поради специални диети“, посочи лекарят, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама