Защо да пием чаша вода на гладно сутрин?

07:40, 19 яну 22 / Любопитно 25 1794 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Пиенето на чаша вода всяка сутрин преди хранене е здравословен навик, казва диетологът, гастроентеролог и блогър по въпросите на храненето Нурия Дианова. Но трябва да се вземат предвид някои нюанси, предупреди тя в интервю за радио „Sputnik“.

Когато човек пие вода на празен стомах, преди закуска, организмът се събужда, храносмилателните процеси се активират, стомашно-чревният тракт работи, казва Дианова. Ако се прави редовно, това нормализира чревната флора, прави кожата по-чиста и подобрява настроението.

Всички процеси са стартирани, стомахът ще работи ясно като по часовник, човек ще има добро настроение, чиста кожа и добра микрофлора. По отношение на гастроентерологията се задейства един от основните рефлекси - стомашно-чревният, т.е. приемът на вода на празен стомах стимулира перисталтиката“, казва Дианова.

Червеният пипер ускорява метаболизма

Но не всяка вода има този ефект. За да бъде този навик наистина полезен, трябва да бъде изпълнено едно важно условие, продължава диетологът. „Водата трябва да е със стайна температура, а не студена, особено ако имате склонност към запек, а това са около 80% от градското население“, казва тя.

В случай че човек е притеснен от болки в корема, трябва да консумира вода с по-топла от стайната температура, допълва Дианова.

Някои хора обичат да добавят портокалов или лимонов сок към чаша вода, която пият на гладно. Но това може да се прави само от хора без стомашно-чревни заболявания, предупреждава диетологът. „При наличие на стомашно-чревни заболявания, обостряне, например гастрит, такава вода, особено студена, може да предизвика спазми, може да има болки в стомаха, да се развие панкреатит, холецистит“, обясни Нурия Дианова, цитирана от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама