Две страхотни кулинарни идеи, подходящи за след тежката празнична трапеза

09:00, 05 яну 22 25 1406 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
Идеи за леки закуски
Идеи за леки закуски

След като изпратихме празнично и с настроение изминалата година, взехме подаръците си от Дядо Коледа и хапнахме подобаващо по време на семейните събирания, е хубаво да помислим и за един ведър и освежаващ кулинарен старт за началото на новата 2022 г. Идеи за леки храни можем да открием на много места, но когато имаме възможност да ги проследим изпълнени стъпка по стъпка от изкусен майстор готвач, процесите по тяхното приготвяне и усвояване стават лесно, бързо и най-важното - вкусно. 

Точно това ни демонстрира и шеф Шишков в поредното видео от кулинарната YouTube поредица „Вкус в четири сезона“ на Lidl България, където зрителите имат удоволствието да проследят приготвянето на две супер освежаващи храни, подходящи за консумиране след тежките празнични софри. Първата рецепта е характеризирана като пудинг с чия, която включва в себе си 150 г. чия, 2 големи банана, половин литър ядкова или кокосова напитка, малко лайм и мед за вкус, и няколко филитирани бадема.  

За направата на този супер вкусен и лесен снакс трябва да започнем от обелването и нарязването на нашите банани. След като направим това, поставяме вкусните парченца в симпатични малки бурканчета със затварящ се механизъм, точно както от едно време. За да запазим цвета на бананите свеж, а и за да овкусим нашия лек десерт, добавяме в бурканчетата по малко сок от лайм, както и няколко стърготини от неговата кора. На ход идва следващата стъпка от тази рецепта, като тук трябва да уточним, че тя е пожелателна и не толкова належаща - дали да добавим мед оставяме на наше усмотрение, защото бананите могат да бъдат напълно достатъчни, за да изпълнят със сладост този лек пудинг и да ни направят наистина доволно щастливи. Ако пък все пак обичате медената сладост, можем да добавим по една супена лъжичка към всички бурканчета и да ги разбъркаме енергично. 

Преминаваме към най-важната стъпка от тази рецепта, а именно добавянето на чията към нашия вече полуприготвен пудинг. Шеф Шишков ни споделя, че съотношението тук трябва да бъде 1 към 4 и ние смятаме да му се доверим, защото чията като продукт може да поеме до 12 пъти от собственото си тегло в течност, което означава, че няколко супени лъжички от тази супер храна са напълно достатъчни, за да получим един супер свеж и вкусен десерт. За финал остана да долеем нашата чиево банановата смес с малко кокосова или ядкова напитка по наш избор, да затворим симпатичните бурканчета с техните малки похлупаци и да ги поставим на хладно в хладилника. След само 30 минути вече можем да похапваме от този страхотен десерт, но няма да сгрешим и ако го оставим така за няколко часа, преди заслужено да му се насладим. 

Преминаваме към втората рецепта от видео-демонстрацията на шеф Шишков, която е отредена за приготвянето на вкусно смути с киви и авокадо. За тази супер лесна и бърза рецепта трябва да разполагаме с 4 кивита, 1 авокадо, малко прясна мента, отново лайм и мед за вкус, цедено кисело мляко, сок от джинджифил и предварително накиснати в студена вода овесени трици. 

Стартът на тази рецепта започва с обелването и нарязването на кивито. Във видеото шеф Шишков ни демонстрира страхотна техника за този кулинарен процес, при който обработката на кивито става бързо, прецизно и най-важното лесно. Обеленият и вече нарязан плод го поставяме в блендера заедно с обработеното авокадо, като към тях добавяме отново малко сок от лайм и няколко ароматни от неговата кора стърготини. Тук отново се изправяме пред дилемата дали да добавим една супена лъжица мед към нашето смути, като това оставяме на нашия личен вкус. Към вече плодовата смес добавяме предварително накиснатите в студена вода трици, които ще придадат допълнителна хранителна стойност към нашата освежителна напитка. 

Кои са следващите стъпки от приготвянето на това освежително плодово смути, можете да откриете в цялото видео от кулинарната поредица „Вкус в четири сезона“ на Lidl България. В YouTube канала ритейлъра поредицата разкрива тайните на сезонната храна, като Иван Манчев и Таньо Шишков изследват разнообразието на сезонните продукти, като споделят любопитни факти и информация за тях и споделят различни сезонни рецепти.

А ето и още вкусни рецепти от поредицата „Родната кухня в четири сезона“:

Рецепта за вкусен сезонен десерт с дюли за новогодишната трапеза

Да намерим търпение за свински джолан със зеленчуци по Коледа винаги си заслужава

Като за финал на постите: Впечатляваща рецепта за постни сармички с грухана пшеница и зеленчуци

Вкус в четири сезона: Тайните на вкусната пилешка супа вече са разкрити

Родната кухня в четири сезона: Как да приготвим бърза рецепта със свинско и зеленчуци

Родната кухня в четири сезона: Локумена изненада за рецепта с класически тиквеник, защо не?

Вкус в четири сезона: Сезонен рататуй с кореноплодни зеленчуци и няколко подходящи напитки за този месец

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама