Рецепта за вкусен сезонен десерт с дюли за новогодишната трапеза

13:15, 30 дек 21 25 1985 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова
Сезонен десерт с дюли за новогодишната трапеза
Сезонен десерт с дюли за новогодишната трапеза

Посрещнахме коледните празници и сега идва ред на специалната новогодишна нощ, в която постиламе празничната покривка и отрупваме щедро семейната трапезата, за да посрещнем идващата година весели и добре заситени. Поне такова е поверието за празничната нощ, в която трябва да сме със сити стомаси и да имаме дрънкащи монетки в джобовете, за да ни тръгне новата година на паричие и берекет. 

И когато стане въпрос за вкусни похапвания по време на празничната нощ, веднага трябва да обърнем сериозно внимание на десерта, защото именно на него ще имаме удоволствието да се насладим, точно преди да прекрачим прага на новата година.

Вероятно ще се съгласите с нас, че ако имаме възможност да приготвим вкусен домашен десерт, това винаги води до позитивни реакции сред всички наши гости и роднини. Затова с този материал искаме да споделим с вас следващата рецепта от кулинарната поредица нa Lidl България „Вкус в четири сезона“. В YouTube канала на ритейлъра шеф Манчев показва рецепта за вкусен домашен десерт с дюли, който приляга супер апетитно и уютно на новогодишната нощ

За направата на този страхотен зимен сладкиш ще са ни необходими няколко дюли, мента, брашно, пудра захар, сода бикарбонат, канела, лимоново сок, масло, яйца, кисело мляко, олио и малко ванилия. Първата стъпка, която трябва да предприемем за приготвянето на този сезонен десерт, е да затоплим предварително фурната на  200 градуса. След това започваме да нарязваме дюлите на „филийки“, за да можем да ги сложим в добре загрят тиган с малко масло и захар. Идеята на този кулинарен процес е дюлите да омекнат добре, преди да ги прибавим към тестената смес, която след малко ще приготвим. 

В удобна купа за разбъркване слагаме 4 яйца и към тях добавяме по една лъжичка ванилия, сода бикарбонат и канела. Към цялата тази сладко-ароматна смес добавяме една кофичка кисело мляко и започваме да разбиваме яйцата с най-удобния за нас уред. След това пристъпваме към може би най-ключовия момент, а именно прибавянето на брашното. Тук шеф Манчев ни споделя, че не трябва да изсипваме цялото брашно наведнъж в купата, а е хубаво да го прибавяме на порции, за да видим кога то ще се „поеме“ най-добре от сместа. 

След като вече сме преценили, че имаме перфектна смес за сладкиш, прибавяме малко олио и отново разбъркваме до получаването на хомогенен резултат. Вече готовата и ухаеща на ванилия смес я наливаме в подходяща тава, на която предварително сме намазали дъното с малко масло, за да може след това прекрасният ни зимен сладкиш да се отлепи от съда като по учебник. 

Кои са останалите стъпки от рецептата както и по какъв начин можем да проверим дали е изпечен достатъчно нашият вкусен новогодишен сладкиш, можете да разберете като изгледате цялото видео на шеф Манчев в YouTube канала на Lidl България или прочетете пълната рецепта на gotvi.lidl.bg.

Поредицата „Вкус в четири сезона“ разкрива тайните на сезонната храна с участието на Иван Манчев и Таньо Шишков, които изследват разнообразието на сезонните продукти, като споделят любопитни факти и информация за тях и представят различни сезонни рецепти.

А ето и още вкусни рецепти от поредицата „Родната кухня в четири сезона“:

Да намерим търпение за свински джолан със зеленчуци по Коледа винаги си заслужава

Като за финал на постите: Впечатляваща рецепта за постни сармички с грухана пшеница и зеленчуци

Вкус в четири сезона: Тайните на вкусната пилешка супа вече са разкрити

Родната кухня в четири сезона: Как да приготвим бърза рецепта със свинско и зеленчуци

Родната кухня в четири сезона: Локумена изненада за рецепта с класически тиквеник, защо не?

Вкус в четири сезона: Сезонен рататуй с кореноплодни зеленчуци и няколко подходящи напитки за този месец

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама