Родната кухня в четири сезона: Как да приготвим бърза рецепта със свинско и зеленчуци

14:00, 12 ное 21 / Любопитно 25 2110 Шрифт:
Редактор: Галя Бениету

Когато в пазарската ни количка попадне крехко свинско месо, малко праз, печурки, тук там някоя друга суха чушка и две скилидки чесън и можем спокойно да се замислим - дали да не приготвим едно бързо и апетитно сезонно ястие, с което да нагостим цялото семейство или скоро идващите гости. 

За да е успешна нашата кулинарна авантюра и да оставим дегустаторите заситено доволни, трябва да имаме изпипана рецепта, която да ни вдъхнови и да преминем към грабването на готварските пособия. Именно такава идея за приготвяне на ястие ни дават от Lidl, чрез тяхната популярна YouTube поредица „Родната кухня в четири сезона” с участието на шеф готвачите Иван Манчев и Таньо Шишков. 

Във видеото от поредицата шеф Манчев посещава кулинарен ентусиаст от с. Балуци, за да може да ни демонстрира как да приготвим вкусни сотирани свински късчета с праз, сухи чушки и типичния за този регион бут по Еленски. За целта той нарязва свинското месо на елегантни жулиени, които поставя в предварително добре загрят с олио тиган.  За да получим нужната степен на готовност при месото, е нужно да остане на тигана така около 10-15 мин, защото след това ще продължим да го готвим с останалата част от вкусната гозба. 

След това използваме друг тиган, за да преминаваме към приготвянето на зеленчуците. Първо нарязваме праза на едро, а след това гъбите - на полумесеци. Тук е важно да проследим последователността на прибавяне на зеленчуците към добре загретия тиган -  първо добавяме гъбите докато получат хрупкава структура, а след това добавяме и праза. Тук е моментът да нарежем и прибавим малко количество от бут по Еленски, към вече приготвящите се зарзавати. За да успеем към този етап да придадем ароматен привкус към цялата апетитна картинка, овкусяваме ястието със щипка сол, черен пипер, чубрица и ситно нарязания чесън.

И след като в кухнята вече се разнася невероятния аромат на приготвящите се свински късчета, е редно да преминем и към приготвянето на сухите чушки, като тях трябва да ги изпечем директно върху котлона. Няма как да сбъркате онзи носталгичен мирис на добре изпечени чушки и да не разберете кога точно трябва да ги вдигнете от нажежената повърхност. След като направите това е нужно директно да ги прибавите към вече къкрещата смес от свински късчета с останалите зеленчуци. Както всички знаем, ние първо се храним с очите - което от своя страна ангажира да завършим подобаващо своята кулинарна творба, като грабнем смело щипка магданоз и поръсим щедро от край до край за финес.

Ако искате да разберете всички готварски тънкости, с които шеф Манчев приготвя тази рецепта от свински късчета с праз, бут по Еленски и сухи чушки, изгледайте цялото видео в YouTube канала на Lidl или прочетете подробната рецепта на gotvi.lidl.bg.

В YouTube канала на ритейлъра поредицата „Родната кухня в четири сезона” разкрива тайните на автентични български рецепти за всеки сезон. В нея Иван Манчев и Таньо Шишков обикалят из страната, за да изследват разнообразието на сезонните продукти, като споделят любопитни факти и информация за тях и представят различни сезонни рецепти.

Още от видеопоредицата на Lidl „Вкус в четири сезона“:

Сезонен рататуй с кореноплодни зеленчуци и няколко подходящи напитки за този месец

Родната кухня в четири сезона: Локумена изненада за рецепта с класически тиквеник, защо не?

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама