Къде се крие тайната на добре приготвеното ястие? Шеф готвачи, изкусни любители и непретенциозни майстори на кулинарията ще споделят с вас хиляди томове с идеи и техники, открехващи завесите на кухнята и нейните вкусни тайни. Но всички тези деятели, които влагат цялото си сърце и душа в приготвянето на винаги запомнящи се ястия, ще се обединят дружно около едно важно и ценно качество, което според тях трябва да съпътства всеки, който е дръзнал да грабне черпаците и апетитно да твори, а именно - търпението.
Търпението е като солта в кулинарията. Ако го притежавате, вашите ястия несъмнено ще придобият един по апетитен и отличителен вкус. Търпение се изисква, когато искате да научите някоя нова техника за готвене, когато се опитвате за стотен път да сътворите перфектната кулинарна презентация и особено тогава, когато се налага да чакате вашето ястие най-накрая да бъде готово. Ако са ви слаби апетитните ангели и обичате всичко, което хапвате, да става за броени минути - следващата рецепта може да се окаже истинско предизвикателство за вас, но не се отказвайте! Вярваме, че след края на този материал, неустоимият и сочен вкус на бавно приготвения свински джолан със зеленчуци така ще ви впечатли, че търпението, което сте отделили за него наистина ще си е заслужавало.
Днес споделяме с вас поредната рецепта от YouTube поредица „Вкус в четири сезона“, на Lidl България. Във видеото шеф Манчев приготвя забележителен свински джолан с гарнитура от сезонни зеленчуци, като цялата магия се осъществява в най-предпочитания за тази рецепта готварски уред - глиненото гърне.
За приготвяне на тази зашеметителна зимна вкусотия ще са ни нужни - свински джолан, картофи, праз, моркови, червена чушка, домат, лук, гъби, магданоз и чесън, както и овкусители като сол, черен и червен пипер, дафинов лист, малко свинска мас и пивко червено вино. Първата стъпка, с която трябва да започнем тази кулинарна рецепта, е запечатването на джолана върху добре загрят тиган. Това се прави, за да можем да задържим всички сосове на месото и то да остане крехко, след като го поставим за довършителното готвене в глинения съд.
Докато чакаме да се запечата добре свинският джолан, започваме с нарязването на една част от зеленчуците - моркови, лук, чушки и гъби, като тук не е нужно те да бъдат ситно накълцани, а формата на кубчета ще им приляга най-добре. На друг котлон поставяме тенджера, като в нея слагаме малко олио и свинска мас и добавяме нарязаните към този момент зеленчуци. Към вече бавно приготвящия се зеленчуков гювеч, можем да добавим червен и черен пипер, сол, вода, и да го оставим да къкри така докато изчакваме запечатването на нашия свински джолан.
Кои са останалите последващи стъпки от приготвянето на тази рецепта и защо трябва да намажем дъното на глиненото гърне с малко свински мас, за да получим забележително зимно ястие, можете да разберете като изгледате цялото видео от приготвянето на свински джолан със сезонни зеленчуци в YouTube канала на Lidl България или на gotvi.lidl.bg. Кулинарната поредица „Вкус в четири сезона” разкрива тайните на сезонната храна, като Иван Манчев и Таньо Шишков изследват разнообразието на сезонните продукти и споделят любопитни факти, информация и рецепти за тях.
А ето и още вкусни рецепти от поредицата „Родната кухня в четири сезона“:
Като за финал на постите: Впечатляваща рецепта за постни сармички с грухана пшеница и зеленчуци
Вкус в четири сезона: Тайните на вкусната пилешка супа вече са разкрити
Родната кухня в четири сезона: Как да приготвим бърза рецепта със свинско и зеленчуци
Родната кухня в четири сезона: Локумена изненада за рецепта с класически тиквеник, защо не?
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Добави коментар