Как да бъдете по-активни сутрин

08:30, 12 дек 21 / Любопитно 25 1483 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Експертите смятат, че само 10% от хората са или „чучулиги“ или „сови“, а останалите 90% имат хронотип „гълъб“, т.е. могат да се адаптират към всеки режим в зависимост от околната среда, казва доцентът от Санктпетербургския държавен университет, д-р Татяна Веселова пред информационна агенция „Prime“.

На първо място експертът съветва да проявите търпение, тъй като установяването на нов режим на активност през първата половина от деня ще отнеме време. „Препоръките трябва да се спазват ежедневно в продължение на поне три седмици - толкова време е необходимо, за да се създадат нови невронни връзки и да се развият нови навици", уточнява тя.

През този период трябва да спазвате стриктно строг дневен режим, да избягвате кафето след 15:00 ч., да се храните поне два-три часа преди лягане и да се занимавате с физическа активност предимно в сутрешните часове.

Вечерта също трябва да се подготвите за добър сън: проветрете спалнята си, намалете осветлението и изключете смартфона един час преди лягане.

Освен това, за да пренастроите режима си е добре умишлено да отложите някои дейности за сутринта, да планирате други за времето непосредствено след събуждане и да се радвате, че с всеки изминал ден сте по-продуктивни сутрин, съветва Веселова, цитирана от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама