Кандидат-президентът на ГЕРБ: Мъж, който няма нужда от представяне

15:00, 12 сеп 21 / Политика 25 4280 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като датата за президентските избори вече е ясна (14 ноември), съвсем логично се заговори и за имената на кандидат-президентите. Някои от партиите (БСП и „Има такъв народ“) вече обявиха, че ще подкрепят Румен Радев за втори мандат, но други все още мълчат. Пълна мистерия остава и номинацията на ГЕРБ, чийто кандидат се очаква да бъде най-сериозният конкурент на сегашния държавен глава. В медийното пространство се спряга името на лидера на партията - Бойко Борисов, както и тези на неговите замесници - Даниел Митов и Томислав Дончев.

Днес от рано сутринта обаче зам.-председателите на бившата управляваща партия се опитаха да разсеят някои спекулации относно техния претендент. Митов и Дончев обявиха в две успоредни телевизионни участия, че нито лидерът на ГЕРБ, нито самият Митов щели да бъдат номинирани за кандидат-президент. За Дончев обаче нямаше коментари. 

Кандидат-президентът на ГЕРБ: Мъж, който няма нужда от представяне

Влизайки в подобна роля, (бел. ред.- Борисов) трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници, който да изпълни тази позиция със съдържание“, заяви бившият вицепремиер. По думите му кандидатът на ГЕРБ ще бъде „по-скоро мъж“, но се надява „скоро българското общество да е готово да избере жена за президент“. 

Дончев посочи, че в момента ръководството на партията обсъжда със структурите си възможни кандидатури като би било добре номинираният да не бъде толкова „партизиран“, за да бъде обединител на нацията. А депутатът Радомир Чолаков коментира пред националното радио, че номинираният щял да бъде „силен човек и много ярка публична фигура“, която нямало да има нужда от представяне. 

Петър Стоянов отново президент?

На подобно мнение е и другото острие на ГЕРБ - Тома Биков. Според него профилът на издигнатата кандидатура трябва да бъде на човек, който е способен да бъде в центъра на политическия диалог“. Депутатът призна пред БНР, че се мисли и за Петър Стоянов, защото „той е една от положителните фигури през последните 30 години“.

Популярността на Радев рискува да смачка всеки друг кандидат

Борисов вече не се интересувал от президентския пост

Малко по-късно самият Борисов също коментира евентуалното му издигане за президентските избори: „Никога не ми е бил интересен президентският пост“, изтъкна той.

Думите му обаче звучат противоречиво, тъй като малко преди предходните избори, през 2016 г., той бе казал по време на свое телевизионно участие, че ще се кандидатира за президент, защото вече щял да е на възраст. 

Сега обаче Борисов заподозря, че президентските избори били предизвестени. „Аз знам, че съдията е купен. Ще се бием колкото можем на терена, но съдията е купен! Тези популисти, особено лицемера Радев, говореха колко е важно за честни избори да се броят квитанциите след машините. Ще ги броят и ще ги докарат така както им трябва“, изтъкна бившият премиер.

Според него е най-добре да има обща кандидатура на демократичната общност, срещу тази в лицето на Радев. Така и не стана ясно обаче кой ще изпратят от ГЕРБ в битката срещу досегашния президент. Борисов посочи само, че съвсем скоро от партията ще обявят кандидата си. По думите на Дончев това ще стане до три дни. 

Припомняме, че миналата седмица Бойко Борисов обяви, че от ГЕРБ имат няколко варианта за кандидат-президент за настоящия вот за държавен глава. Имало значение дали изборите са в един ден - тогава кандидатът трябва да е строго партиен, за да влачи листата. Ако не - тогава би било правилно да се търси в тази ситуация на разделение на всички партии една обединителна, гражданска фигура. Както стана ясно вчера изборите за президент и за парламент ще са 2 в 1 на 14 ноември. 

А пазенето в тайна на номинацията на ГЕРБ до последния момент не е прецедент. И през 2016 г. кандидатурата на Цецка Цачева беше обявена непосредствено преди началото на предизборната кампания. Тогава кампанията започна на 6 октомври, а името на Цачева беше представено четири дни по-рано, на 2 октомври.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:37, 12 сеп 21

Герб още се надяват на нещо тая свърши народа се отврати от вас

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама