Популярността на Радев рискува да смачка всеки друг кандидат

14:40, 03 сеп 21 / Политика 25 2941 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Всички си дават сметка, че популярността на Румен Радев рискува да смачка всеки друг кандидат, поставяйки под риск политическата репутация на съответната партия. А именно: хората да не гласуват за съответния друг кандидат, тъй като ще го възприемат - както и партията зад него - като „против Радев“. Това заяви политологът Евгений Дайнов пред „Дневник“ относно фактът, че никоя партия все още не е определила кандидата си за президент на предстоящите през ноември избори.

Радев намекна за избори 2 в 1

„Представете си какво би се случило с политическата репутация на „Демократична България“, като на партия с нарастващо влияние, ако нейният кандидат вземе, примерно, 150 000 гласа. Това е рискът за всички партии и затова няма анонси за президентските избори. Ще е интересно да видим, как ще излязат от ситуацията, защото пък неиздигането на собствен кандидат винаги се тълкува като признак на политическа слабост“, посочи Дайнов. 

Губещите от избори „2 в 1“

Той коментира и че губещи от избори „2 в 1“ ще са партиите с твърд и зависим електорат - ГЕРБ и ДПС, тъй като съвпадението с президентските избори би повишило нивото на гласуване поради масовата готовност за подкрепа на Радев. Според него засега поне харесването на държавния глава и на служебния кабинет се подхранват взаимно. „Ще губят и партиите, които на фона на всеобщия ентусиазъм за гласуване построят кампаниите си върху скандали и крясъци“, смята политологът. 

Големите кавички

„Кирил Петков е огледалото, в което българите искат да се огледат“

Относно проекта около служебния министър на икономиката Кирил Петков, за какъвто вече се говори, Евгений Дайнов отбеляа, че той има сериозен потенциал и това обуславя интереса към него, въпреки че още никой не го е анонсирал„Очевидно е, че след като българите решиха, че повече не искат да бъдат управлявани от хора с външния вид на мутри от 90-те години, виждат себе си в политици, които изглеждат като приветливи, интелигентни и постигащи резултати гости от 21-ви век. Кирил Петков е в момента огледалото, в което огромно количество българи искат да се огледат. Това обяснява размера на „култа към личността“ му, който набира сила в момента и особено - извън големите градове. По такива места такова нещо не е имало от времето на появата на Симеон Сакс-Кобург-и-Гота“, изтъкна той. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама