Окончателно: Изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември

12:03, 11 сеп 21 / Политика 25 2660 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември. Това обяви президентът Румен Радев по време на посещението си в Плевен, където участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града. 

По този начин ще спестим пари на хазната, а и времето на хората най-вече. Явно е, че двете кампании за Народно събрание и за президент и вицепрезидент ще текат едновременно и ще се слеят“, мотивира своето решение държавният глава. 

Йордан Цонев: Ще дадем своя принос Радев да не е президент

Той отказа да коментира дали ще направи промени в състава на служебното правителство, а също така появата на нови политически субекти. Аз съм убеден привърженик на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели - борбата срещу бедността и беззаконието за свободна и просперираща кампания“, добави той.

Румен Радев отбеляза, че ще разпусне Народното събрание максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията, изборния закон и технологичното време за издаване на укази. 

Избори 2 в 1 или поотделно: техническите предизвикателства

Според Конституцията държавният глава трябва да разпусне Народното събрание два месеца преди датата на насрочените избори. Това означава, че 46-ия парламент най-вероятно ще приключи работа в близките дни. Така на 14 ноември ще имаме избори 2 в 1 - президентски и парламентарни. А при евентуален втори тур на президентския вот, ще е гласуваме и на 21 ноември. 

По-рано стана ясно, че депутатите ще се съберат на извънредно заседание в понеделник, за да приемат окончателно и законовите промени, които изваждат Бюрото по защита от контрола на главния прокурор и го прехвърлят към Министерството на правосъдието. Те обаче вероятно няма да имат време да гласуват по-важната промяна - закриването на спецправосъдието. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама