СБЛЪСЪК: Кой вкара преговорите за кабинет в задънена улица?

10:30, 30 юли 21 / Сблъсък 25 6602 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Новите партии в парламента се изпокараха още преди да се разберат за кабинет. Победителят на изборите „Има такъв народ“ от самото начало заяви, че няма да разчита на коалиции, а на подкрепа. Отговорността за бъдещото правителство ще поеме сама и сама ще излъчи състава му. Разговори с останалите партии може да има по политики, но не и за назначения.

След серия консултации и срещи обаче се оказа, че общата цел за „изчегъртване на ГЕРБ“ и визиите „в една посока“ не са достатъчни за сформирането на кабинет на промяната. Така броени часове преди държавният глава да завърти парламентарната рулетка и да връчи първия мандат за създаване на правителство, възможността за сформирането на редовен кабинет е под въпрос.

Кой е виновен за провала на преговорите? „Демократична България“ и „Има такъв народ“ и взаимно се сочат с пръст и обвиняват. Първите говорят за скрито влияние на ДПС и бягане от конкретни ангажименти, вторите виждат опит за кадруване и намеса в състава на бъдещия кабинет. Самият Слави Трифонов обвини Христо Иванов, че тласка страната към нови избори и завръщане на ГЕРБ.

Според „Има такъв народ“ избързването от страна на „Демократична България“ и тонът на формацията са били причината да не споделят с тях състава на бъдещия кабинет.

Филип Станев обяви, че няма отговор защо от „Демократична България“ са реагирали с декларация в парламента за състава на бъдещия кабинет. „Какво се промени? Едно говорихме на тези консултации с политическото им ръководство. Защо нашите експерти се срещнаха и разбраха по основните теми? Какви бяха тези декларации и властови претенции? Какви бяха тези претенции за министерски постове? При положение, че г-н Христо Иванов декларира, че няма да има такива претенции“, заяви той в ефира на bTV.

Той посочи още, че предложените от „Демократична България“ трима министри от служебния парламент не са „ангелоподобния образ“, който им е изграден.

„Беше огромна грешка да се подходи така с нас, бяхме честни с тях, че предлагаме ние кабинета и ние носим отговорността. ДБ може би щяха да бъдат първият партньор, с който да споделим личностния състав на кабинета“, каза пред БНТ  колегата му Радостин Василев.

Не е ставало дума за коалиция. В момента имаме една врата, която не е затворена, през нея може да влезе добър герой“, коментира Ивайло Вълчев.

И тримата отхвърлиха твърденията, че ДПС има влияние върху „Има такъв народ“ и преговорите за кабинет. Разговорите с БПС пък само по секторни политики, отбелязаха те.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов настоява за ясни ангажименти. „Искаме ясен ангажимент за реформи на най-високо лидерско ниво. Искаме ясен ангажимент към това как се структурира едно трайно мнозинство в парламента, така че то да изключва възможността на ДПС и на ГЕРБ да влияят върху управлението. За нас хората, които ще влязат в едно управление, не могат да бъдат просто някакви пощенски кутии. Те трябва да са с доказана биография”, обясни той в ефира на Нова телевизия.

Иванов обърна внимание, че цялото изказване на Тошко Йорданов от трибуната е било аплодирано бурно от ГЕРБ и ДПС. „Не си спомням, когато аз говоря в парламента, те да ми ръкопляскат. Получи се разминаване между твърдения и реалности”, коментира той.

Съпредседателят на „Демократична България“ обясни, че се опитват „ясно и публично да кажем при какви условия сме готови да дадем подкрепа на дадено управление“ и отхвърли обвиненията, че върху тях пада отговорността ако не се състави правителство и се отиде на избори.

Изрично сме казали, че не искаме наши министри, но искаме да знаем кои са хората, каза Ивайло Мирчев в кулоарите на парламента.

Той посочи, че са поставили конкретни условия и принципи. „Не в някакви тайни преговори, а публично пред медиите, пред хората от ИТН. Наистина изключително добронамерени сме”, посочи Мирчев, цитиран от БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама