СБЛЪСЪК: За или против употребата на оръжие за възпиране на мигранти по границата?

16:25, 13 дек 22 / Сблъсък 25 6849 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

Предвид трагичните случаи на застреляния полицай Петър Бъчваров и двамата загинали полицаи при гонка с нелегални мигранти, въпросът за ползването на оръжие срещу емигранти става все по-актуален.

За позиции „за“ и „против“ се обърнахме съответно към Божидар Колев и Василен Василев.

Божидар Колев е е редактор в международен отдел на информационна агенция БГНЕС, студент по Политология, специализацията му е в Национална сигурност.

Василен Василев
е завършил бакалавър и магистър по философия в СУ ,,Св. Климент Охридски”. Професионалните му интереси са в областта на историята на философията и преподаването. Учител е по философия  в столичното 19 СУ ,,Елин Пелин’’. Освен това е и активен евент органайзер и музикант, свири в столичната метъл група Dishonored и преподава уроци по китара на свободна практика.

I. За или против употребата на оръжие за възпиране на мигранти по границата?

Б.К.: Аз съм за употребата на оръжие за възпиране на нелегални мигранти по границата и то конкретно на тази с Турция. Оръжието трябва да е задължително, когато трябва да се възпират нелегални мигранти от Африка и Близкия Изток, тъй като те са готови на всичко да избягат и да потърсят място за живеене. Целта на тези хора е преселение, а не бягство и последващо връщане у дома, както е случая с украинските бежанци. Начинът, по който Полша се справи с армията си - жандармерия и водни оръдия с мигрантската криза, организирана от Русия и Беларус - е пример КАК една държава трябва да реагира. Видеоклиповете и снимките от там говорят достатъчно за методите, които са нужни.

В.В.: Генерално съм против употребата на оръжие. Подобно действие страна на граничарите би следвало да е налице само тогава и единствено тогава, когато непосредствено животът на граничарите бъде поставен в опасност. Огнестрелно оръжие не би следвало да се използва с цел възпиране на мигрантите, защото това би нарушило чл. 3, чл. 13, чл. 14 от Всеобщата декларация за правата на човека. В частност тук става въпрос за нарушаване на правото на живот на мигрантите, на правото на свободно придвижване и убежище. В случай че мигрантите нелегално се опитват да преминат границата са необходими други механизми за възпиране, в т.ч. координирани действия със съответната страна съседка, чрез които да бъдат разбити каналджийските схеми.

 

Снимка: БГНЕС

II. Как да действат граничари, при неотложна самоотбрана?

Б.К.: Българските граничари трябва да действат с откриване на огън при каквато и ситуация на неотложна отбрана. Дори и опонентът да е въоръжен с нож, лопата или чук, той е достатъчно опасен и дори в някои случаи поради подценяване – много по-смъртоносен. Групи от 20-30 или дори 40 души лесно могат да надвият патрул от 1 граничен служител и 1 военнослужещ. Друг е въпросът, че за да се стигне до ситуация на неотложна отбрана, значи са допуснати множество стратегически, операционни и тактически грешки.

В.В.: В случай на неотложна самоотбрана е допустимо българските граничари да използват огнестрелно оръжие само ако изтегляне от мястото на престрелката е невъзможно. Стрелбата от тяхна страна е допустима не с цел поразяване на мишена и ликвидиране на мигрантския субект, а на съхраняване на собствения живот на граничарите.

 

Снимка: БГНЕС

III. Как коментирам появата на клипа със стрелбата преди решението за приемане на България в Шенген?

Б.К.:Няма как да не се обърне внимание, че изготвеният доклад е от организация базирана в Нидерландия и той беше публикуван непосредствено преди гласуването. От друга страна, трябва да призная, че употребата на оръжие в тази ситуация е напълно недопустимо, тъй като няма заплаха за нашите служители. Има много неясни детайли, но докладът е в резултат на години недофинансиране, непланиране и липса на стратегическа концепция за охраняване на границата. Полша за една година успя да изгради защитна система, която спомага и за военна защита и възпиране на вражеска армия по границата си, а България не може да построи дори най-рудиментарната организация по своята граница.

В.В.: В логиката често бива изобличаван като формално грешен аргументът ,,след това, следователно поради това”. От обстоятелството, че дадено явление ,,х’” предхожда друго явление ,,y’’ не следва с необходимост, че първото е причина на второто. Следователно, няма как със сигурност да знаем дали има нещо общо между видеото и решението за приемане на България Шенген. Тук обаче може да се спекулира. Първо, в самото видео не става особено ясно откъде е произведен самият изстрел, а също и какъв е мистериозният граничарски камион, чий е, какво прави там и пр. Във видеото също така се посочва въз основа звуков анализ, че изстрелът е дошъл от българската граница, но само по себе си това не е достатъчно основание за категоричен извод. Разбира се, можем да спекулираме, че клипът е повод и за отказа на Нидерландия да ни подкрепи за Шенген. Същевременно тя заявява подкрепа към присъединяването на Албания и република Северна Македония към Евросъюза. Дори и да предположим, че Нидерландия ясно и отчетливо фаворизира двете страни, и че има нещо ,,нагласено” в тази поредица от събития и решения, не можем да изведем логически консистентна взаимовръзка между тях. Опитите за прокарването на такава биха могли да служат за манипулации и внушения върху общественото мнение.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Иванова 09:45, 14 дек 22

Щом е граница, трябва да се пази...това е !
Стрелба на място...щом е в наша територия !

2 Несторова 14:27, 14 дек 22

Щом нелегално и с взлом се прави опит за преминаване на държавна граница и неподчинение при заповед от граничарите....Ми търсят и отговора от наша страна. Има законен начин за мина на границата ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама