Новите партии в парламента се изпокараха още преди да се разберат

12:38, 29 юли 21 / Политика 25 3494 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

От пълна подкрепа до размахване на пръст и персонални атаки, така се развиват взаимоотношенията между новите партии в парламента – онези, които обявиха, че ще донесат промяна и „изчегъртване на стария модел“.

Вместо да се доближат до съставянето на ново правителство, те се отдалечават. И ако в началото на седмицата  от „Има такъв народ“ прогнозираха нов кабинет до петък, то днес под въпрос е дали изобщо кабинет ще има.

След серия от консултации (политически и експертни) и общи заявки за „поглед в една посока“, вчера потенциалните партньори на Слави Трифонов – „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ втвърдиха тона и поставиха конкретни условия за подкрепа.

Червена лампичка за „Има такъв народ“: Разговорите за кабинет забуксуваха

Обявяване имената в кабинета, сключване на споразумение, изключване на ДПС от преговорите, за това настояха Христо Иванов, Мая Манолова, а впоследствие към тях се присъедини и Корнелия Нинова. Съпредседателят на „Демократична България“ дори предложи част от министрите в служебния кабинет да продължат работата си в редовно правителство. Вариант, който самият Слави Трифонов опита да приложи без успех при първия му опит да сформира кабинет.

Размахания пръст

И макар първоначално от „Има такъв народ“ да замълчаха, днес Тошко Йорданов размаха пръст на своите потенциални партньори и ги посъветва да преосмислят позициите си. „Ние сме против този мафиотски модел на ГЕРБ и е хубаво другите две партии, или политически формации, да вземат да преценят кой им е врагът, защото ако отидем на избори в момента, вината ще е в тях“, каза той, цитиран от БГНЕС.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ обвини Христо Иванов, че само за няколко дни е променил позицията си и от нежелание за постове е стигнал до там сам да посочва конкретни имена за министри, без да е спечелил изборите.

Критиките срещу Иванов прераснаха в атака срещу предложените от него служебни министри. И някак неусетно Тошко Йорданов обвини финансовия министър Асен Василев в кражба на интелектуална собственост и нарушение на закона при управлявани от него фирми. Същият Василев, когото Слави Трифонов преди две седмици обяви, че е поканил в проектокабинета си, но е получил отказ.

Асен Василев откраднал интелектуална собственост?

Случилото се днес с основание повдига въпроса – знаели ли са тогава от „Има такъв народ“ „тъмното минало“ на Василиев. И ако отговорът е да, защо са решили да работят с него. Ако отговорът е не, явно не са си проучили достатъчно добре хората, което също е проблем. Третият вариант е Тошко Йорданов да влиза в ролята на лисицата, а Василев – на „киселото“ грозде. Именно това се случва и според самия Василев.

Твърди позиции

Въпреки политическото напрежение позициите на „Демократична България“ и „Изправи се. БГ! Ние идваме!“ остават непроменени, условията им – също.

Христо Иванов призова партията на Слави Трифонов за ясен политически ангажимент, а не „разговори по посока на луната“. „Нито един от принципните въпроси, които вчера поставихме, днес не получи отговор. Ще има ясно поет политически ангажимент по отношение на определени политики или просто ще си водим раздумки?“, попита днес Христо Иванов.

Изострянето на тона няма доведе до прекъсване на разговорите за подкрепа на кабинет, но според него не трябва върху „Демократична България“ да се прехвърля отговорността, че някой не може да даде „убедителна политическа формула“.

Мая Манолова заяви, че включването на „червената лампичка“ е сигнал към „Има такъв народ“, че формацията няма да подкрепи кабинет, в който ДПС има влияние.

Странични наблюдатели или не съвсем

Макар към момента БСП и ДПС да участват в преговорните процеси, те някак остават на заден план. Ясно е, че подкрепата поне на една от двете формации е необходима, но не се акцентира много върху това, защото те са от т.нар. „партии на статуквото“ и някак не е имиджово.

БСП останаха учудени от втвърдения тон на останалите преговарящи, въпреки че самите те също поискаха по-сериозни гаранции за ангажименти и подписване на споразумение.

„Трябва да дадем нужно време на „Има такъв народ“. Те са нова партия, която за първи път се сблъсква с подобни проблеми. Трябва да призная, че на срещите, на които обсъждаме различни политики, те идват много добре подготвени“, коментира зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин в ефира на БНТ.

По думите му левицата настоява при следващите стъпки в преговорите, да бъде третирана наравно с останалите две формации.

ДПС не е участник в преговорния процес, получихме една куртоазна покана за среща, която продължи 30-40 минути, обясни днес зам. –председателят на ДПС Йордан Цонев. „Казаха ни, че не искат нашата подкрепа. Ние им казахме, че като не искат - няма да я получат“, каза той в ефира на Нова телевизия. Въпреки това позицията на партията е ясна – няма да подкрепи редовен кабинет със служебни министри в него.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама