Все по-малко бивши агенти на ДС искат да бъдат депутати

12:30, 30 юни 21 / Новият парламент 25 3907 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Общо 51 от кандидатите за депутати у нас са били служители и сътрудници на комунистическите тайни служби, показва проверка на Комисията по досиетата. Те са с 36 по-малко в сравнение с извадката, направена преди миналите парламентарни избори на 4 април, когато цели 87 политици се оказаха с агентурно минало.

Разликата вероятно се дължи на разместванията в листите и новите политици, които се включиха в предизборната надпревара. 

От регистрираните общо 5 107 кандидати за народни представители в 46-то Народно събрание, Комисията е проверила 2 051. Останалите 3 056 лица не подлежат на проверка, тъй като са родени след 16 юли 1973 г. и не са били пълнолетни до разформироването на ДС.

Пеша, на бял кон или с лодка политиците се устремиха към изборите

С най-много сътрудници на бившата „Държавна сигурност“ отново се отличава БСП - 11. А „Демократична България“ и преди и сега остава единствената политическа формация, на която социологическите проучвания дават сигурно място в парламента, която няма в редиците си нито един агент на ДС.

На миналите избори БСП имаха в редиците си четирима бивши служители на тайните служби повече. Половината от сегашните кандидат-депутати с агентурно минало са същите, като от миналата извадка. Прави впечатление обаче, че и сред новите лица има такива с досиета: Георги Богданов, Добромер Задгорски, Марин Черкезов, Новко Попов, Радослав Кутийски и Спас Благов.

След социалистите се нареждат кандидат-депутатите от обединението „Ляв съюз за чиста и свята република“ около бившия премиер Жан Виденов, където има осем агенти на бившата ДС.

По петима души с досиета в листите има при ДПС и „Българските патриоти“ (ВМРО, „Воля“ и НФСБ). На миналите избори от Движението имаше 8, а патриотите, които се явиха отделно, имаха съответно - 8 от „Патриотична коалицията „Воля“ – НФСБ“ и 7 от ВМРО. Предният път сред по-ярките имена бе това на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, който в момента отсъства от листите на коалицията. 

Предизборни обещания: Кой какво предлага в социалната политика

След тях се нареждат „Българско лято“ на бизнесмена Васил Божков с четирима агенти сред кандидатите си. „Атака“ на Волен Сидеров имат трима, а при „Възраждане“ на Костадин Костадинов са двама. 

По двама кандидати за депутати, които са били сътрудници на бившите служби, има и в ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“, Партия на зелените и „Подем“.

Предизборни обещания: Кой какво предлага в здравеопазването

На миналите избори ГЕРБ-СДС имаха само едно име - това на Йосиф Кюркчиев, който бе кандидат в Русе, а в миналото е бил агент Ивайло. Сега той отсъства, но на негово място са Мартин Иванов, който е бил вербуван от Шесто управление на ДС в ученическа възраст – през 1987 г., и обявеният през 2015 г. като кандидат на местните избори Станислав Андреев

При предната извадка на Комисията, сред кандидат-депутатите на „Има такъв народ“ имаше 3 лица, сега едно от тях е отпаднало. Това е бившият военен разузнавач Румен Попов. Останалите са същите. 

При „Изправи се! Мутри вън!“ няма промяна в бройката, но има в лицата. Преди бившите сътрудници на ДС в листите на коалицията около Мая Манолова бяха Марияна Сарафова и Христо Илиев, а сега са Вангел Арабаджиев и Дарин Кинов.

Прави впечатление, че в списъка на Комисията по досиетата фигурира и името на Ветко (Вълчо) Арабаджиев. Той ще се включи в изборната надпревара като кандидат в две от листите на „Движение Заедно за промяна“. 

„Републиканци за България“ също са се изчистили от кандидат-депутати с агентурно минало. При миналата извадка на Комисията те имаха един човек, който е бил сътрудник на ДС.

Пълният списък на кандидатите, за които е установена принадлежност към ДС, може да откриете ТУК.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама