Предизборни обещания: Кой какво предлага в здравеопазването

09:30, 23 юни 21 / Новият парламент 25 3167 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Първата седмица от предизборната кампания вече е зад гърба ни, но в общественото пространство видяхме и чухме всичко друго, но не и конкретни решения за бъдещо управление.

Партиите лежат на стари лаври и предпочитат да коментират актуални теми и скандали, а не да представят дългосрочни политики. Вместо сложни разговори за демографска и икономическа криза, за реформи в образованието и здравеопазването политиците залагат на леки, но ефектни послания. С две думи пиарът взима превес над политиката.

Пеша, на бял кон или с лодка политиците се устремиха към изборите

На дневен ред стои въпросът кой ще управлява, а сякаш без значение е какво ще свърши, ако дойде на власт. Чертаят се схеми, изчисляват се проценти – правят се сметки за бъдещи коалиции, но рядко е ясно къде има допирни точки и къде се поставят червени линии.

И докато всички говорят за случващото се днес, ние решихме да отидем по-далеч и да „надникнем в бъдещето“, за да видим за какво обещават да се борят партиите, ако получат подкрепата ни на 11 юли. И тъй като последната година целият свят и живота на всеки един човек се промени заради Covid-19, логично е да започнем именно със сферата на здравеопазването.

Реформа

Около това, че е необходима реформа в здравеопазването, са се обединили всички основни партии – независимо дали досега са били в управление, в опозиция или извън парламента. Особен акцент е модернизирането на спешната помощ и въвеждането на т. нар. „въздушни линейки“, което е очертано като приоритет от ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън!“.

Като „обща цел“ на всички партии се откроява въвеждането на електронно здравеопазване. Всички „гледат в една посока“ и по отношение на разширяване на програмите за профилактика, като акцент в грижата за психичното здраве поставят от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“.

От ГЕРБ предвиждат запазване на здравноосигурителния модел и надграждането му с доброволни здравноосигурителни фондове, които да дофинансират системата. Така ще се създадат правила и възможности за доброволно доплащане на допълнителни услуги. Те предлагат още осъвременяване и разширяване на дейностите от основния пакет здравни услуги, покривани от Здравната каса със засилване ролята на профилактиката.

От „Има такъв народ“ искат нов модел на финансиране на здравните услуги и демонополизация на Здравната каса. Те ще работят за премахване на клиничните пътеки и за въвеждане на различни видове здравноосигурителни пакети, като по този начин се преустановят нерегламентираните плащания в здравеопазването и нелоялната конкуренция. Тяхна цел е и изваждането на лечебните заведения от обхвата на търговския закон. Партията настоява работещите на терен в „Спешна помощ“ да бъдат във втора категория на труд.

БСП също се обявява за премахване на пазарния принцип в здравеопазването без да навлиза в детайли и настоява за въвеждане на статута на „защитено лечебно заведение“ в отдалечените и планински райони.

И ДПС предлага демонополизация на Здравната каса и усъвършенстване на здравния модел чрез конкуренция на финансиращите фондове.

„Демократична България“ ще работи за включването на частни здравноосигурителни фондове в системата на задължителното и допълнителното здравно осигуряване. Те предвиждат определяне на основен пакет от клинични пътеки за лечение и дългосрочни грижи, които да бъдат покривани от личните осигурителни пакети и средствата събирани от данъци. Коалицията ще настоява още всички държавни служители да плащат здравните си осигуровки, а не да са за сметка на държавния бюджет, както е сега.

„Изправи се! Мутри вън!“ предвиждат „цялостна реформа“ в здравеопазването с поставяне на пациента в центъра на здравната система. Това ще се случи чрез сериозно увеличение на публичните средства в системата. Предвижда се увеличаване на финансирането в доболничната помощ и долекуването. Коалицията ще работи и за създаване на фонд, който да поеме здравното осигуряване на доказано социално слаби български граждани, които нямат финансова възможност да плащат своите здравни осигуровки. Формацията също предвижда държавните служители сами да плащат в пълен размер здравните си осигуровки.

Заплащане

Акцент в предизборните програми е и липсата на кадри и осигуряването на мотивиращо заплащане в здравеопазването.  

Единствените с конкретни цифри обаче са ГЕРБ, които обещават до края на мандата средната заплата на лекар да стане в размер на 3 средни брутни работни заплати в публичния сектор, като съотношението на възнагражденията лекар, професионалист по здравни грижи и санитар/болногледач да стане 3:2:1.

„Има такъв народ“ предвиждат финансово осъвременяване на труда на медицинските специалисти от всички нива чрез нова система за заплащане пропорционално на извършената дейност.

БСП си поставя за цел „гарантирано достойно заплащане на труда в здравеопазването“, но не навлиза в детайли какво означава това.

От „Изправи се! Мутри вън!“ също са готови да отговорят на „справедливите искания“ на медицинските специалисти за по-високи заплати, но не посочват какви материални изражения ще има това.

Липса на кадри

От ГЕРБ ще се борят с липсата на кадри в отдалечените райони чрез финансови стимули за медиците и осигуряване на общинско жилище с възможност за придобиване след определен период. Партията предвижда осигуряване на преференциални условия и финансови стимули при увеличен прием в медицинските специалности.

За обучаващите се в медицински специалности, „Има такъв народ“ обещават добри условия за кариерно развитие в сферата на здравеопазването, без обаче да навлизат в конкретика.

БСП ще привлича нови кадри в здравеопазването с целеви стипендии за редовни специализанти, финансиране на специализации в чужбина и осигуряване на работно място в здравната система на страната.

„Демократична България“ ще бори недостига с повишено заплащане и облекчени условия за кариерно развитие, но не посочва конкретни суми или стъпки. Коалицията предвижда увеличение на местата по медицина в университетите и тяхната заетост.

„Изправи се!Мутри вън“ ще стимулират студентите по медицина при завършване да избират специалности, при които се очертава опасен дефицит, как и с какво обаче не се уточнява.

Лекарства

ГЕРБ предвижда стимули за разкриване на аптеки в населени места, където няма такива. Сред акцентите в програмата ѝ са ефективно управление на недостига на лекарствени продукти и усъвършенстване на механизмите за ценообразуване, но така и не става ясно как ще бъдат постигнати тези цели.

БСП ще работи за безплатни лекарства за всички деца до 14 г. възраст и за намаляване на ставките на ДДС за храни и лекарства от 20% на 9%.

Използването на генерици като средство срещу недостига на лекарства е подкрепено от „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Дясната коалиция предвижда още ограничаване на възможността за реекспорт на лекарства, особено скъпоструващи, които се покриват от обществени средства. Демократите ще работя за намаление с до 80% на доплащането на лекарствените продукти за деца и за стимули за разкриване на аптеки в отдалечени места.

„Изправи се!Мутри вън!“ искат намаляване на доплащането за лекарства и освобождаване на НЗОК от ДДС за медикаменти и медицински изделия.

Национална детска болница

Изграждането на Национална педиатрична болница е изведено като приоритет само от ГЕРБ, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“. От ГЕРБ предвиждат също изграждане на регионални детски болници и финансиране на дейностите по асистирана репродукция.

Други

Освен всички изброени по-горе акценти, всяка партия има своите по-специфични приоритети.

ГЕРБ си поставя за цел оптимизиране работата на всички институции, въвлечени в процеса на донорството и трансплантацията.

„Изправи се! Мутри вън!“ иска да има ясно разграничаване на лекарска грешка и небрежност и за целта предвижда създаването на Национална система за оплаквания.

„Демократична България“ ще работи за подобряване на модела за лечение на деца в чужбина, както и върху денталните грижи за населението.

„Изправи се! Мутри вън!“ пък предлагат като мярка за справяне с пандемията тестовете за Covid-19 да се заплащат от държавата и да се увеличи цената на клиничните пътеки, свързани с коронавируса.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама