БСП с най-много сътрудници на ДС в листите, „Демократична България“ с нито един

17:09, 23 мар 21 / Новият парламент 25 3021 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

87 от кандидатите за депутати в страната са с агентурно минало, показа проверка на Комисията по досиетата.

От общо 5 962 регистрирани от РИК кандидати за народни представители в 45-то Народно събрание са проверени 2 620 лица. Останалите 3342 лица не подлежат на проверка за агентурно минало, тъй като са родени след 16 юли 1973 г.

С най-много сътрудници на бившата „Държавна сигурност“ е БСП - 15. След това се нареждат ДПС и „Патриотична коалицията „Воля“ – НФСБ“ с по 8. В листите на ВМРО има 7 сътрудници на бившите служби, в тези на „Има такъв народ“ – 3. При „Изправи се! Мутри вън!“ - 2, а при ГЕРБ/СДС – 1.

„Демократична България“ е единствената политическа формация, на която социологическите проучвания дават сигурно място в парламента, която няма в редиците си нито един сътрудник на ДС.

Сред политическите сили, които според социолозите остават извън следващия парламент, тази с най-много бивши агенти е ПП „Възраждане на Отечеството” – цели 9. Шестима от кандидат-депутатите на коалиция „Движение заедно за промяна“ също са с агентурно минало. По четирима сътрудници на службите за сигурност има в редиците на ПП „АБВ“ и коалицията „Граждани на протеста“, а в ПП „Възраждане“, ПП „Атака“ и ПП „Българска прогресивна линия“ са по трима.

Двама са бившите агенти в листите на ПП „Пряка демокрация“, а по един кандидат с агентурно минало има в редиците на ПП „Републиканци за България“, ПП „МИР“, ПП „Нация“, „КОД“, ПП „Движение на непартийните кандидати“, ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“ и коалиция „Ние, гражданите“.

Сред по-известните кандидат-депутати с агентурно минало са:

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, който е бил агент на Шесто управление на ДС под псевдонима Иван. Напусналият наскоро БСП и вече част от листите на ВМРО в 23 МИР София и в Стара Загора Боян Чуков, който е бил щатен сътрудник към Първо главно управление. Експертът по антитероризъм Христо Смоленов, част от листите на ВМРО в 24 и 25 МИР София, пък е бил агент на Шесто управление на ДС под псевдонима Андрей.

Журналистът, който води лисата на БСП в Хасково Велизар Енчев, е бил щатен служител в XVII отдел на Първо главно управление. Депутатът от БСП и кандидат за нов мандат от листата в Плевен проф. Румен Гечев, е бил секретен сътрудник на Първо главно управление под псевдонима Економов. Колегата му Таско Ерменков, който оглавява червената листа в Разград и е бил щатен служител в Разузнавателно управление на Генералния щаб на Българската народна армия.

Финансистът Кольо Парамов, който е част от листите на „Патриотична коалиция „Воля“ и НФСБ“ в 23 МИР София и в Хасково е бил резидент в разузнавателния отдел на управление „Гранични войски“ под псевдонима Яков.

Водачът на листата на ДПС в Пловдивска област Рамадан Аталай е сътрудничил на Софийско градско управление под псевдонима Вергил.

Енергийният експерт Иван Хиновски, който се бори за място в новия парламент с листите на „Има такъв народ“ във Враца и в 25 МИР София е бил секретен сътрудник на Първо главно управление с псевдонима Хабов.

С агентурно минало е и експертът по сигурност  и кандидат-депутат от „Има такъв народ“ Николай Радулов, който е бил щатен служител в Софийско градско управление.

Пълният списък на кандидатите, за които е установена принадлежност към ДС може да откриете ТУК.

Напишете коментар
Коментари: 9
1 Анонимен-чич 18:35, 23 мар 21

ДС=БСП!

2 Асен 20:50, 23 мар 21

Демократична България просто не стават така или иначе!

3 Stan 21:05, 23 мар 21

Според мен свързани с престъпната ДС не би трябвало изобщо да се докосват до политика... Или до държавна работа.

4 Juli 22:30, 23 мар 21

И докога ще търпим това? Едни и същи лица, поднесени под различна форма!

5 Аладин 01:02, 24 мар 21

Е то е ясно, че са най-много в БСП, то тям читави няма

6 Анонимен 07:54, 24 мар 21

Сега Републиканци са единствената чиста от ДС партия

7 Анонимен 11:28, 24 мар 21

С ДС може да не са свързани, но с други хубави люде са се оплели като черва......БСП - въобще няма какво да се коментират....

8 Анонимен 12:30, 24 мар 21

Знак за ДБ да стоят надалеч!

9 Анонимен 14:14, 24 мар 21

Е, те други нямат. Те са си ДС...

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама