Слави пак обвини Борисов в лъжа: Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини

15:30, 10 май 21 / Политика 25 3536 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като миналата седмица телевизионният водещ и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов уличи премиера в оставка Бойко Борисов и ГЕРБ в 5 лъжи, днес към тях той прибави още една. Този път ябълката на раздора е цената на предстоящия парламентарен вот. А арена на сблъсъка е отново социалната мрежа Facebook. 

В събота министър-председателят обяви във видео от своя Facebook, че новите избори ще струват на държавата още 100 млн. лв. По думите на Борисов последният вот е струвал рекордно скъпо - 150 млн. лв. 

„Още на 4 април, в деня на изборите, Борисов заяви следното: „Това са най-скъпите избори. Близо 50 милиона лева сме дали за машините. Над 150 милиона лева според мен ще излязат изборите и ако някой иска на няколко месеца да си даваме по 150 милиона лева, вместо да отиват за хората, за повишаване на доходите, пенсиите, това е негово право”, припомня Трифонов. 

Според него обаче цената на изборите на 11 юли, ще е значително по-ниска от изразходваната за тези на 4 април. Той твърди и че за машините за гласуване на последните избори не са дадени 50 милиона лева. По думите му в договора, сключен от старата ЦИК, ясно е записано, че за купуването на 9 600 машини, така че те да станат държавна собственост, са дадени 36 милиона лева без ДДС или 43 милиона лева с ДДС. Като в тази цена влиза всичко - устройствата, софтуерът, логистиката, обучението на членовете на секционните комисии и обслужването по време на изборите.  

Отиваме на избори на 11 юли

Борисов пак лъже, той милионите ги няма за нищо и ги размята както си иска. В случая лъжата на Борисов е свързана с разлика от 14 милиона лева. А 14 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 14 милиона лева може да бъде закупен един медицински хеликоптер, който да спасява човешки животи. Казвам това и по повод поредния крещящ случай за нуждата от такива хеликоптери, този път с финансиста Владимир Каролев”, отбеляза лидерът на „Има такъв народ“.

Транспортират Владимир Каролев в „Пирогов“

Той посочва още, че цената на изборите, приета от Министерски съвет, е 65,6 милиона лева. Към тях се добавят и 36 милиона лева за закупуване на машините. Така по негови изчисления цялата сума за организирането на вота всъщност е 101 649 500 лв. „Тук разликата между реалността и това, което хвърля Борисов в пространството, е над 48 милиона лева. А 48 милиона лева са ужасно много пари. Явно не и за Борисов. За 48 милиона лева могат да бъдат закупени три медицински хеликоптера”, пише той. 

Трифонов обвинява и националните ни телевизии, за това, че не са опровергали думите на Борисов. „В събота bTV стана съучастник в лъжите и манипулациите на лидера на ГЕРБ. В новините си телевизията имаше специален материал за това колко струват изборите. А водещата Виктория Петрова каза следното: „Въпреки че последните ни избори струват рекордно много средства, за извънредните на 11 юли ще платим още повече.” Това, разбира се, е тотална лъжа. Изборите на 11 юли ще са значително по-евтини от тези на 4 април”, подчерта той. 

Според него основното перо, което оскъпи отминалите избори е закупуването на машините за гласуване. При следващия вот обаче разхода от 36 млн. лв. няма да бъде повторен. „Това е нещо елементарно, което новинарите на bTV би трябвало да знаят. Ако не го знаят, е тотален непрофесионализъм, а ако го знаят - значи съучастват в предизборните лъжи и манипулации на лидера на ГЕРБ. Отстояването на демокрацията и гражданските права изисква средства, уважаеми бивши колеги от bTV. Но пък ако толкова много сте се загрижили за държавните пари, знаете ли че редица изследвания и доклади сочат как в България годишно се крадат над 10 милиарда лева от парите на данъкоплатците? Знаете ли колко медицински хеликоптери са това? Хайде, направете материал”, обърна се той към националната медия. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама